Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Učenici virovitičke Katoličke osnovne škole od ove će jeseni na nastavu u još modernije učionice

Katolička osnovna škola u Virovitici je danas, 30. kolovoza svečano otvorila novouređene učionice koje će učenicima osigurati kvalitetniji i jednosmjenski boravak. Riječ je o pet novih učionica u potkrovlju katoličkog školskog centra, uz koje se nalaze i drugi popratni sadržaji, poput nastavničkih STEM kabineta.

Svečanosti u povodu otvorenja, uz domaćine Požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, ravnatelja Katoličke osnovne škole Ivana Mikolića i ravnateljice Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici Marijane Novak Stanić, nazočili su, između ostalih, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i njegova zamjenica Vlasta Honjek-Golinac, županijska pročelnica za obrazovanje i demografiju Martina Bunić, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, ravnatelji škola s područja VPŽ, svećenici Požeške biskupije i drugi.

Investicija je vrijedna 800 tisuća eura, od kojih je oko 66 tisuća eura sufinancirano u sklopu projekta „Ready-STEM-grow“ koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Državnog proračuna Republike Hrvatske, a čiji je nositelj Požeška biskupija. Završetkom projekta osiguran je prostor koji će suvremenom i kvalitetnom opremom doprinijeti da učenici rastu i napreduju u STEM području kojega se danas smatra iznimno potrebnim u perspektivi budućih naraštaja, a koji upotpunjuje misiju što cjelovitijeg i životno praktičnog učenja.

Na početku je sve pozdravio i investiciju predstavio predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole Ivica Žuljević.

Ravnatelj Katoličke osnovne škole Ivan Mikolić istaknuo je kako škola i osmu godinu od svog osnutka puni razrede.

“Katolički odgoj koji nudimo roditeljima, očito je od velikog značaja. Razredi su puni, uvijek ulazimo sretno i uspješno u novu školsku godinu, a ove godine je riječ o otprilike 250 učenika. To je ujedno jedan od razloga i potrebe za ovakvu investiciju. Sretni smo jer nam novi prostor omogućuje da možemo sigurno i mirno u jednu smjenu, s obzirom na kadrovske potrebe i potrebe broja učenika. Drugi razlog je to što je ovo dokaz jedne suvremenosti, gdje će nastava pratiti trendove te će odgojni i znanstveni dio biti zaista konkurentan, ali zasigurno zanimljiv i kreativan. Cilj nam je da učenici ovdje osjete ugodu i zadovoljstvo pa i dodirnu točku s vizijom budućnosti kakvu u školstvu možemo dobiti”, rekao je Mikolić.

Nove prostore blagoslovio je požeški biskup Antun Škvorčević te potom istaknuo kako biskupija kao osnivač neprestano nastoji unaprijediti standard katoličkog odgoja i obrazovanja u virovitičkim katoličkim školama.

“Požeška biskupija kada je osnivala škole krenula je odmah s nastavom u jednoj smjeni. Međutim, ovdje smo mogli imati jedno razredno odjeljenje i ono nije bilo dovoljno da bi sva djeca upisala u ovu školu. Tako smo i donijeli odluku da idemo na proširenje prostora kako bi smo mogli imati dva odjeljenja. Radostan sam da smo to mogli učiniti. Katolička škola polazi od toga da je čovjek projekt Božji, stvorenje Božje i mi surađujemo na ostvarenju toga projekta. Dakle uključujemo vjeru u školu, to je razina s koje se polazi. Vjera koja je budnost duha za dimenziju onostranosti i mi pomažemo djetetu da ne bude svedeno na razinu onoga što možemo samo putem svoga znanja i znanosti, jer je život više, dublje, dalje i ravnamo se zato po evanđeoskom pozivu Isusovu „Duc in altum“ što nosi poruku: zaveslaj na pučinu života, u visine Božje mudrosti ili u dubine ljudske svijesti i to bez straha za budućnost jer s Bogom smo započeli i s njime želimo nastaviti”, rekao je požeški biskup Antun Škvorčević.

Svojim izvedbama, svečanost su upotpunili učenici škole, kao i suhopoljski Vokalni sastav Contesse.

Foto: K. Toplak

Jadrolinija

Pošaljite vijest