Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

U učeničkom domu Virovitica boravi 123 školarca iz sedam županija

Nisu samo prvašići osnovnih škola oni koji prolaze veliku promjenu početkom školske godine, isto je i za brojne srednjoškolce koji će svoje obrazovanje nastaviti daleko od svoje obitelji. Riječ je o đacima koji su smješteni u Učeničkom domu u Virovitici, njih 123 iz čak sedam županija.

“Na smještaju ove školske godine imamo 123 korisnika, od koji je 56 mladića i 67 djevojaka. Dolaze iz sedam županija: uz našu, Virovitičko-podravsku, imamo učenike i učenice s područja Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske, Zagrebačke te Požeško-slavonske”, kaže nam ravnateljica Doma Martina Tišljar.

Polovinu cijene smještaja učenika sufinancira osnivač, Virovitičko-podravska županija, a ostatak roditelji ili jedinica lokalne samouprave. Trenutačno potporu korisnicima sufinanciraju općine: Podravske Sesvete, Voćin, Mikleuš te Grad Orahovica, dok u potpunosti smještaj financiraju Općina Kalinovac kao i Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti.

S novom školskom godinom Učenički dom dobio je i novu unutarnju stolariju. Projekt zamjene dotrajale drvene stolarije na dnevnim boravcima učenika te dotrajale željezne stolarije na blagovaonici Učeničkog doma, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinanciralo je u iznosu od 19.908,42 eura, dok je preostalih 12.529,64 eura osigurao i sufinancirao osnivač, Virovitičko-podravska županija.

ZA UGODNIJE ZADAĆE I DRUŽENJA

“Ovim projektom materijalni uvjeti stanovanja i boravka učenika u Domu podignuti su na višu razinu, tako će od ove školske godine zajednički prostori biti suvremeniji, toplinski i zvučno izoliraniji s više prirodnog svjetla za rad, učenje, izvođenje slobodnih aktivnosti i kvalitetno provođenje slobodnoga vremena”, kaže ravnateljica.

Imajući na umu kako je svaki početak nove školske godine poseban, a nekad i težak, pogotovo za učenike koji prvi put dolaze u dom, i ovaj put kolektiv je pažnju usmjerio na prilagodbu, topao doček i riječ razumijevanja. U okviru dočeka upoznali su ih s onim što će sve u Domu imati, raditi, a plan rada iznijeli su i roditeljima koji su svoje đake ispratili u nove obrazovne izazove.

“Dom i ove školske godine planira ozbiljan rad na kognitivnom razvoju svih učenika te postizanje što boljih rezultata u upisanim srednjim školama. Također, održavat će se i niz pripremljenih tema i radionica iz svakodnevnoga života kroz psihološki kutak i higijenske satove, kao i niz sportskih sadržaja s ciljem prevencije hipokinezije i ekranizma, mala škola skijanja, volonterski angažmani, niz kreativnih, dramskih, novinarskih i foto radionica te pripremanje 26. broja domskog lista SoN – Sve o Nama”, ističe ravnateljica koja kaže kako od ove nastavne godine još više pažnje žele posvetiti STEM području.

AKTIVNO KROZ CIJELU GODINU

Kroz novu slobodnu aktivnost “Stem za sve” ponudit će učenicima radionice iz kemije, fizike, astronomije i slično.
“Nastavljamo i s dosadašnjim uspješnim projektima: “Orijentacijsko hodanje” 5. listopada na Virovitičkim ribnjacima za 10 domova iz cijele RH, “Advent na otvorenom” na trgu kod Doma u prosincu, “Nevera s Kvarnera” međunarodna karnevalska povorka učeničkih domova, rad “Učeničke televizije” u okviru projekta RCK Panonika”, kaže Tišljar, napomenuvši kako je cijele nastavne godine u Domu živo i aktivno.

Dodaje i kako nastavljaju sa Erasmus projektom koji će ove godine prvi puta provoditi s partnerskim srednjim školama iz inozemstva, kao i sa sudjelovanjem na Domijadi na kojoj su u proteklih nekoliko godina osvajali prva tri mjesta.

“Ove nastavne godine Erasmus u području razmjene mladih prijavljujemo s krovnom temom ekologije i održivoga razvoja te razmjenu po prvi puta planiramo izvoditi s partnerskim srednjim školama iz inozemstva u našem domu i u Virovitičko-podravskoj županiji, koja je zaista zelena i ima se pohvaliti brojnim prirodnim ljepotama i sadržajima. Tu je naravno i kruna rada, a to je predstavljanje rada učenika i mentora te natjecanje na regionalnoj Domijadi u Varaždinu u travnju 2024. godine. No, od svih aktivnosti i programa, najvažnije nam je da se svaki učenik u Domu osjeća sigurno, zadovoljno i ispunjeno razvijajući svoje talente i pripremajući se za daljnji život”, kaže ravnateljica.

KOLEKTIV KAO OBITELJ

Učenički dom, koji tako postaje novi dom dok traje škola, svakome će ostati u sjećanju, ne samo po zadaćama i izazovima „cimerstva“, već i samostalnosti, daleko od kuće, kao i pravih prijateljstava koje ni vrijeme ne prekida.

Svoje iskustvo o životu u Učeničkom domu putem društvenih mreža podijelila je R.B.K.

“Nikad nijedan dom neće biti bolji od Učeničkog doma Virovitica. Tko god odluči doći u njega, neće se pokajati. Čak štoviše, odlučit će se da dobije uz sebe još jednu divnu obitelj. Toliko ljubavi, poštenja, dobrote…Ni poslije 15 godina od mog boravka nisam to nigdje doživjela. Svaka Vam čast i hvala kao kolektivu, kao stručnjacima i prvenstveno kao ljudima. Čast mi je bila biti dio vaše obitelji”, poručila je R.B.K.

Jadrolinija

Pošaljite vijest