Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Župan Komadina na konferenciji “Hrvatski turizam u Schengenu i eurozoni” u Opatiji

U Opatiji se održava konferencija Novog lista “Hrvatski turizam u Schengenu i eurozoni” na kojoj sudjeluju ključni dionici hrvatske Vlade te hrvatskog turizma.

Kako napominju iz NL-a, ulaskom Hrvatske u eurozonu te pristupanjem schengenskom prostoru od početka ove godine, hrvatski je turizam postao još konkurentniji na međunarodnom tržištu te još bliži svojim gostima. Naime, prostor Schengena obuhvaća 27 europskih zemalja te više od 423 milijuna stanovnika, a Hrvatska čak oko 90 posto turističkog prometa ostvaruje upravo na zapadnoeuropskim tržištima.

Na konferenciji u Opatiji koja se održava hotelu Amadria Park Grand Hotel 4 Opatijska Cvijeta sudjeluje i župan Zlatko Komadina koji je izjavio da je današnja konferencija sazvana u pravo vrijeme radi donošenja novog Zakona o turizmu i Zakona o turističkom zemljištu.

„Važno je reći da smo došli do granice izdržljivosti naše destinacije s obzirom na prihvatni kapacitet. To iziskuje velika ulaganja u prometnice, infrastrukturu, komunalije. Zanimljivo je da se prihodi od turizma povećavaju, opterećenje ostaje lokalno, a prihodi idu državi. Najveći prihod je PDV, a lokalna i regionalna zajednica nemaju ništa od tog poreza, sve ide u državni proračun. Čak i novi prijedlozi zakona daju više sredstava Fondu za turizam i državnom proračunu. Smatram da bi dio trebao ići i regionalnoj i lokalnoj zajednici za velike turističke projekte“, komentirao je župan.

U uvodu konferencije, Peršić Živadinov naglasila je važnost ulaska u Schengen za razvoj turizma u županiji.

„Turizam je godinama čekao Schengen i zato mu se itekako veselimo jer gosti sada mogu doći u naš kraj bez većih čekanja. Ono što je bitno naglasiti je da se preko 70 posto noćenja ostvaruje na tržištima koja su nama u okruženju, poput Slovenije i Austrije. To se već vidi u prvim mjesecima ove godine, kada smo zabilježili 15 do 25 posto više noćenja nego li u prošloj godini“, naglasila je.

U radu konferencije sudjeluju i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, Ankica Kruljac, predsjednica Uprave Novog lista d.d., Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb d.d., Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam, Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice (TZ) Kvarnera, Sandra Janković, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji (FMTU), David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., Denis Šikljan, predsjednik Uprave DDG Group d.o.o. te Vedran Prica, vlasnik agencije Spatium nekretnine d.o.o.

Na konferenciji u Opatiji su i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, ministar financija Marko Primorac, riječki gradonačelnik Marko Filipović, njegov prethodnik Vojko Obersnel te brojne druge osobe iz javnog i poslovnog svijeta.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest