Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Započinje dogradnja dva i izgradnja tri potpuno nova vrtića u Osijeku

Kreće dogradnja dva i izgradnja tri potpuno nova vrtića u Osijeku

Otvorenje dječjih vrtića Latica, Sjenčica i Vijenac Lipa planirano je u rujnu iduće godine, na Uskim njivama u prosincu iste godine, a novog vrtića u Tenji u veljači 2025. godine.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić ove je subote uručio ugovore odabranim izvođačima radova za izgradnju i dogradnju pet dječjih vrtića na području grada Osijeka. Riječ je o projektima izgradnje novih vrtića u Cvjetnom naselju, na Uskim njivama i u Tenji, dok će se na Sjenjaku i Vijencu Augusta Cesarca dograditi postojeći vrtići. Ukupna vrijednost ovih investicija je preko šest milijuna eura od čega većina sredstava dolazi iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

“S dječjim vrtićima sustavno se bavimo unatrag dvije godine, otkada smo preuzeli odgovornost za vođenje grada Osijeka, i izuzetno mi je drago da smo danas u Cvjetnom naselju gdje će se graditi jedan od tri nova vrtića. Na NPOO smo prijavili pet projekata, svih pet je prošlo, i na to smo izuzetno ponosni”, poručio je gradonačelnik Radić.

Dodao je da su u proteklih 30 godina u gradu Osijeku izgrađena samo dva vrtića zbog čega je ova gradska uprava išli u prenamijene prostora.

“Tražili smo sve mogućnosti i možemo reći da smo ove godine u odnosu na 2021. upisali 500 djece više, a za vrtiće izdvajamo 3,2 milijuna eura više nego kada smo došli u Kuhačevu 9. Također smo zaposlili 47 odgajateljica na neodređeno vrijeme, a ovim novim prenamjenama ćemo zaposliti još 33 odgajateljice. Cijenu vrtića nismo dirali, udio roditelja u ekonomskoj cijeni je 30 posto”, istaknuo je gradonačelnik.

Otvorenje dječjih vrtića Latica, Sjenčica i Vijenac Lipa planirano je u rujnu iduće godine, na Uskim njivama u prosincu iste godine, a novog vrtića u Tenji u veljači 2025. godine.

“Prijavili smo za energetsku obnovu i dječji vrtić na Mačkamami i dječji vrtić Krijesnica, tako da i tu očekujemo pozitivne rezultate. Problem vrtića je najveći možda u centru grada, gdje smo prenamijenili Pučko otvoreno učilište. Za zgradu u Školskoj 6, kojoj je vlasnik Grad Osijek a gdje je trenutačnom stanaru, koji nije htio dobrovoljno izaći, istekao najam, vodi se postupak pred Visokim trgovačkim sudom. Nadamo se da će biti riješen u našu korist i nakon toga ćemo i tu zgradu prenamijeniti za vrtić”, rekao je gradonačelnik Radić.

Mira Leko Čurčić, gradska vijećnica s ovoga područja, izrazila je zadovoljstvo što ”je ova gradska vlast prepoznala potrebu u ovom naselju, koje nikada zapravo nije imalo namjenski izgrađeni vrtić”.

“Vrtić se zadnjih 25 godina organizirao u zgradi mjesnog odbora. Već davno je broj djece u ovom naselju prerastao kapacitete koji su ovdje omogućeni i sada će prvi puta biti izgrađen vrtić i dovoljno kapaciteta za svu djecu ovoga naselja”, istaknula je vijećnica Leko Čurčić.

Govoreći o prenamijeni prostora za upis djece u Pučkom otvorenom učilištu, ali i drugim objektima, ravnateljica osječkih dječjih vrtića Ana Mihaljević izvijestila je da su radovi u punom jeku, a sva potreban i namještaj i didaktika naručeni, pa će se sve biti spremno za novu pedagošku godinu.

Jadrolinija

Pošaljite vijest