Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Započeo 7. History Film Festival

Započelo je sedmo izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma koji se od 12. do 16. rujna održava u Rijeci.

Dvadeset filmova iz službenog natjecateljskog programa prikazivat će se u riječkom Art-kinu gdje će se publika imati priliku uživo susresti i razgovarati s brojnim gostujućim autorima. O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri kojega čine glumica, scenaristica i redateljica Lana Barić, scenaristica, redateljica i filmska kritičarka Rada Šešić i redatelj Igor M. Toholj. Na ovogodišnjem History Film Festivalu, četiri će filma imati svoju svjetsku premijeru, sedam europsku, a devetnaest hrvatsku premijeru. Festival će osim u Rijeci, 13. i 14. rujna gostovati u Dvorani Zora u Crikvenici.

Festival su službeno otvorili direktorica History Film Festivala Tiha Modrić, riječki gradonačelnik Marko Filipović, ravnateljica Art kina Slobodanka Mišković i selektor festivala Boris Ružić.

“History Film Festival i ove nas godine upoznaje s prošlošću, vodi u neke davne priče, ukazuje nam na pogreške koje ne smijemo ponoviti, ali i na one lijepe trenutke kojih se volimo prisjetiti. Ovaj Festival, godinu za godinom, nastoji razbiti predrasude o povijesti i povijesnim dokumentarcima i upoznaje nas s filmovima koji otkrivaju skrivene detalje povijesnih događaja. Iznimno mi je drago što je Tiha Modrić nastavila s organizacijom Festivala koji je osnovao njezin otac Bernardin Modrić I na tom joj čestitam kao I svima ostalima koji sudjeluju u organizaciji”, rekao je prilikom otvorenja Festivala gradonačelnik Filipović.

Specifičnost ovogodišnjeg programa je to što se izabrani filmovi većinom bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugoga svjetskoga rata. Iako strahote toga rata nikako ne treba zaboraviti, valja se okrenuti pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici kako bismo bolje razumjeli svijet oko sebe.

Priče ovogodišnjih filmova vode nas od kolonijalnih osvajanja ispričanih kroz motiv ljute papričice na slavnoj Velasquezovoj slici, preko sjećanja iza slavne fotografije vijetnamske djevojčice s napalmom, Margaret Thatcher i uvođenja neoliberalnih ideja, sustava u kojemu i danas živimo, do sadašnjih vremena borbe za ljudska prava, migracija, rasnih i političkih sukoba prikazanih kroz film o rušenju spomenika i mitova zbog ideoloških neslaganja i naposljetku, ovogodišnji History Film Festival donosi nadahnutu priču o važnosti pripadanja zajednici u vremenu otuđenosti. Svi ti filmovi progovaraju o ljudima, događajima i idejama koje su oblikovale svijet u kojemu živimo, a temelje se na iscrpnom istraživanju arhivskih materijala što je osobito važno u vremenima medijskih spinova i plasiranja lažnih vijesti.

Zadnjeg dana festival, 16. rujna u 10 sati u Art kinu će se održati tzv. kava s autorima tijekom koje će publika imati priliku upoznati se i razgovarati s gostujućim autorima. Nakon posljednjeg večernjeg bloka filmova slijedi dodjela nagrada u deset kategorija.

Glazbeni dokumentarci u HKD-u

U posebnom dijelu programa ovogodišnji je History Film Festival posvećen vezama glazbe i filma, glazbenim dokumentarcima, podžanru koji je posljednjih godina postao izuzetno popularan među publikom, ali i filmskim autorima. U srijedu, 13. rujna u HKD-u na Sušaku riječkoj će se publici predstaviti gostujući beogradski Dok’n’Ritam festival u sklopu kojega će se prikazati dva nagrađena dokumentarna filma.

Film Rainey  (red. Miloš Tasić, 30’) inspirativna je priča o mladom niškom glazbeniku Marku Raineyju koji je usprkos invaliditetu uspio pobijediti vlastite strahove i tuđe predrasude te postao uspješan glazbenik, lokalna zvijezda te simbol nade i upornosti. Svoje gostovanje u Rijeci Dok’n’Ritam će zaključiti nagrađenim filmom riječke redateljice Morane Komljenović Posljednjih 100 (red. Morana Komljenović, 35’) koji govori o zatvaranju kultnog kluba ‘’Palach’’ nakon 45 godina djelovanja.

U četvrtak, 14. rujna u velikoj dvorani HKD-a prikazat će se film Indexi (red. Zoran Kubura, Bojan Hadžiabdić, 108’), prvi dokumentarni film o legendarnim sarajevskim “Indexima” koji su u 40 godina karijere objavili samo dva studijska albuma. Početkom šezdesetih, a naročito sedamdesetih, njihove pjesme bile su gotovo nezaobilazan repertoar radio stanica u Jugoslaviji i svojevrsna rock lektira svih momaka s gitarama.

Masterclass

U četvrtak, 14. rujna u 10 sati na Botelu Marina održat će se masterclass pod vodstvom redatelja Igora M. Toholja o potencijalu arhivskih snimaka kao sredstva kreativnog izražavanja u dokumentarnom i eksperimentalnom filmu. U ovoj multimedijalnoj prezentaciji prikazat će se isječci iz filmova Edwina Portera, Hansa Richtera, Billa Morrisona i Gustava Deutscha te dva nova naslova : Filmski dnevnici u kojima redateljica Milica Jovičić koristi stare amaterske snimke nastale u razdoblju između dva svjetska rata, te film Idu dani u kojima redatelj Igor M. Toholj putuje u prošlost vlastite obitelji i montira snimke iz privatne arhive uz pomoć umjetne inteligencije.

Jadrolinija

Pošaljite vijest