Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Zamjenica gradonačelnika Crnković u Bruxellesu: Grad Osijek u sport ulaže 10,5 milijuna eura

Osječko-baranjska županija proglašena je Europskom regijom sporta 2024. godine. Tim su povodom zastupnik Karlo Ressler i Osječko-baranjska županija u srijedu, 5. rujna, u Europskom parlamentu organizirali konferenciju “Europska uloga u sportu”.

Konferencija kojoj je cilj bio dodatno predstaviti pozitivne primjere Osječko-baranjske županije u području sporta okupila je brojne sportaše, olimpijce i sportske djelatnike iz Slavonije i Baranje, a sudjelovali su ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak,  voditeljica Odjela Europske komisije za sport Florencia Van Houdt, zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić,  proslavljeni hrvatski rukometaš Vedran Zrnić, predstavnici Nogometnog kluba Osijek, Rukometnog kluba NEXE te ostali visoki uzvanici.

Zastupnik Karlo Ressler uvodno je istaknuo kako je sport u Hrvatskoj fascinantan upravo zbog činjenice kako je riječ o državi od četiri milijuna stanovnika čija se glavna sportska infrastruktura bazira na Univerzijadi i Mediteranskim igrama, no unatoč izazovima ostvaruje uspjehe kojima se divi cijeli svijet.

“Od obitelji Kostelić, Goranovog Wimbledona, košarke u Barceloni, rukometa u Atlanti i Ateni, nogometa u Francuskoj, Rusiji i Kataru, do brojnih olimpijskih, svjetskih, europskih medalja u momčadskim i individualnim sportovima, Hrvatska je jedinstvena, europska sportska sila, zemlja koja je u samom vrhu kada se gleda broj olimpijskih medalja u odnosu na broj stanovnika. Moramo ostvariti značajne pomake u sustavnom i dugoročnom ulaganju u sport, s državne i lokalne razine, ali i omogućiti viša ulaganja privatnog sektora, a Europa može imati svoj doprinos, posebice kroz europske fondove”, poručio je Ressler.

Župan Ivan Anušić govorio je o važnosti sporta u razvoju i odrastanju djece i mladih, ističući benefite sporta za cijelu zajednicu.

“Mi koji smo se kroz život bavili sportom znamo koliko nas je sport uspio oblikovati u osobe kakve smo danas. Svjesni smo svega što sport može dati mladom čovjeku, osobito danas u vrijeme brojnih izazova, a često ističem kako sport kroz život može djelovati pozitivno i poticajno i kada zakaže odgoj, škola ili društvo. Upravo to je smisao Europske regije sporta, povećati sportsku aktivnost na području Osječko-baranjske županije, približiti djeci sport i sportske uspjehe kako bi kroz njih naučili najvažnije životne lekcije. Županija je s tim razlogom i povećala ulaganja u sportsku infrastrukturu”, istaknuo je župan Anušić, dodavši da su hrvatski sportaši danas najbolja promocija naše države, a mladima poticaj za upoznavanje sa sportom.

Ministrica Nikolina Brnjac istaknula je svoje zadovoljstvo nastojanjima i uspjesima Osječko-baranjske županije u pogledu razvoja sporta te istaknula načine na koje Vlada RH i Ministarstvo turizma i sporta to osnažuju.

“Pomoć lokalnom sportu dodatno smo osnažili novim Zakonom o sportu, i to izravnom pomoći županijskim sportskim zajednicama za sport djece i mladih, odnosno za sportsku opremu i trenere za mlade do 18 godina i za tu smo namjenu ove godine osigurali 3 milijuna eura. Time je Vlada pokazala da brine o aktivnom načinu života svih građana u svim krajevima Hrvatske, a osobito o djeci i mladim ljudima koje je posebno važno poticati na bavljenje sportom”, istaknula je na konferenciji ministrica Brnjac.

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković podsjetila je kako je upravo u Osijeku, još u 18. stoljeću, osnovana prva sportska udruga u Hrvatskoj, ističući da je grad Osijek kao sjedište Osječko-baranjske županije veliki sudionik cijele ove sportske priče.

“Grad Osijek iz svoga proračuna za sport izdvaja 10,5 milijuna eura. Realizirali smo velike infrastrukturne projekte u sportu, poput prvog pravog olimpijskog bazena kojeg smo izgradili prošle godine na Copacabani. Krećemo u izgradnju i revitalizaciju gradske nogometne kuće, bivšeg Gradskog vrta, jer smo dobili veliku privatnu investiciju, odnosno novi stadion, Opus arenu. Kontinuirano ulažemo u osječke sportaše, u sve dobne skupine, počevši od najranije dobi”, kazala je zamjenica gradonačelnika Crnković.

Na konferenciji su svoje sportske uspjehe i planove predstavili i predsjednik Rukometnog kluba Nexe Josip Ergović, članica uprave NK Osijeka Valentina Koprivnjak te bivši nogometaš i predstavnik Pannonian Challengea Aljoša Vojnović, a putem video poruke obratili su se tenisačica Donna Vekić i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest