Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vrhovac: Dobra djela upotpunjuju me kao osobu i sve sam sretnija

Tjednik Express objavio je ovih dana vrlo lijepi serijal o “Dobrim ljudima u teškim vremenima”.

“Svoje slobodno vrijeme posvetili su djeci, starijima kojima je potrebna pomoć, napuštenim životinjama… Oni su vaši susjedi koji ne sjede u kauču i prigovaraju, nego mijenjaju Hrvatsku na bolje”, poručuju iz Expressa.

Jedna od onih koja definitivno zaslužuje biti u toj kategoriji je Jasna Vrhovac koja vodi humanitarnu udrugu “Pomozimo” – riječka građanska inicijativa.

Za nju ne postoji nemoguće, njena je energija nepresušna. Prije nekoliko godina na ulici je našla kuvertu sa 7000 eura, na njoj je pisalo samo “Tata”. Pronašla je osobu koja je novac izgubila, a nagradu nije htjela uzeti. Posebno je osjetljiva na samohrane majke koje djeci nemaju što dati jesti. I ona je bila u takvoj teškoj situaciji.

Express: Koliko se dugo bavite humanitarnim radom? “Moj cijeli život prožet je empatijom i humanitarnim misijama. Počela sam spašavanjem i steriliziranjem napuštenih životinja. Aktivnim humanitarstvom bavim se pet godina.”

Express: Zašto to radite? “Zato što me dobra djela upotpunjuju kao osobu i primjetno iz dana u dan budem sretnija.”

Express: Razumiju li drugi vaše motive? “Moram priznati da nisu svi ljudi iz moje okoline shvaćali zašto ponekad noćima ne spavam, zašto ponekad ne stignem skuhati ručak ili idem umorna na posao, no tijekom vremena ne samo da su shvatili nego su i sami postali aktivni u mojim misijama.”

Express: Što vam je najveće zadovoljstvo u tome? “Kako sam i ja bila samohrana majka dvoje djece, bazirala sam se baš na tu ugroženu skupinu. A zagrljaj djeteta kojem daš nadu u bolje sutra i njegov osmijeh, kao i suze radosnice majke, najveća su mi nagrada.”

Express: A najveća frustracija? “Inertnost državnih institucija. U jedinicama lokalne samouprave postoje deseci, ili čak stotine stanova koji zjape prazni, a samohrani roditelji plaćaju astronomske iznose za, nerijetko, neadekvatan smještaj. Potom me frustrira silna papirologija koju morate priložiti CZSS-u za zajamčenu minimalnu naknadu ili jednokratnu pomoć, koju ne dobijete kad je trebate nego kad se riješe papiri, a to je uvijek prekasno. Zatim, gradske subvencije stanarine, a nepisano je pravilo da najmodavac drži podstanare na crno, te se one ne mogu iskoristiti koliko god male bile. Itd.”

Express: “Mislite li da mijenjate svoju okolinu na bolje? Svakako. Svi u mojem okruženju na neki se način bave humanitarnim radom, pomažu, voze donacije, vode ‘našu djecu’ u kino, šetnju, na more… I za kraj, ja to ne bih nazvala radom. To je za mene poziv. Misija koju moram i želim izvršiti.”

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest