Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

VODNI RESURSI: Prosječno se gubi oko 50 posto vode, u Rijeci ipak malo bolja situacija!

Prosječni gubici vode u sustavu u Hrvatskoj iznose skoro 50 posto, a najviše se generiraju na zadarskom, splitskom i šibensko-kninskom području odnosno na ličko-senjskom, ali i zagrebačkom području.

Česta je percepcija javnosti da se gubici vode događaju kada je ono vidljivo odnosno kada su puknuća cijevi i zbog čega nastaju poplave. No, gubici se mogu evidentirati i u hidrantima i u cjevovodima.

No, što je s Rijekom?

– Gubici vode u distribucijskoj mreži riječkog vodoopskrbnog sustava iznose 31 posto, ali zahvaljujućim vlastitim i europskim bespovratnim sredstvima KD Vodovod i Kanalizacija Rijeka iz godine u godinu ulaže maksimalne napore u projekte izgradnje i unapređenja vodno-komunalne infrastrukture kako bi se održala pouzdanost i održivost vodoopskrbnog sustava te visokokvalitetna javna usluga, odgovaraju na naš upit u KD Vodovod i kanalizacija (ViK).

Navode da samo u sklopu EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ istovremeno s izgradnjom novih 217 kilometara javne odvodnje, zamijenit će se i 100 kilometara sustava javne vodoopskrbe na područjima gdje je nemoguće izvesti radove bez oštećenja vodoopskrbnih cjevovoda.

Tim zamjenama gubitci u vodoopskrbnom sustavu trebale bi se smanjit za oko 8 posto. Na taj način umanjit će se prosječna starost cjevovoda koja sada iznosi oko 50 godina te povećati efikasnost vodoopskrbnog sustava, saznajemo.

– Za kontinuirano praćenje količina vode u sustavu, KD Vodovod i Kanalizacija koristi napredni digitalni hidraulički model vodoopskrbne mreže, razvijen u suradnji s Hrvatskim vodama, koji obuhvaća preko tisuću kilometara podijeljenih u zone mjerenja. U tim zonama, satne količine vode se prate preko senzora i softvera, a svako odstupanje signalizira potrebu za provjerom, za koju je zadužena tehnička ekipa s posebnim sonarima za mikrolociranje propuštanja. Za preciznije predviđanje lokacija propuštanja u planu je i dodatno unaprjeđenje ovog modela dodavanjem senzora tlaka i protoka u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, otkrili su nam u ovom komunalnom poduzeću.

Inače, procjenu gubitaka vode dužni su s novim izmjenama i dopunama Zakona o vodama provoditi javni isporučitelji vodnih usluga na svojem uslužnom području, a koji isporučuju najmanje 10.000 metara kubičnih/dnevno vode ili opskrbljuju najmanje 50.000 ljudi, a sve s ciljem kako bi se kvalitetno gospodarilo ovim resursom.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest