Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

U Osijeku svečano obilježena 32. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja u Dalju

U sklopu programa obilježavanja napada na Policijsku postaju Dalj, koji se dogodio 1. kolovoza 1991. godine i prilikom kojeg je poginulo 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite, uz obitelji su počast odali i zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova i izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin, župan osječko-baranjske županije Ivan Anušić, saborski zastupnik Goran Ivanović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, izaslanik ministra hrvatskih branitelja te državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović, predstavnici braniteljskih udruga te drugi građani.

Program obilježavanja započeo je puštanjem vijenaca u Dunav, a nastavljen je polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja u Vinariji Erdut, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja ispred Policijske postaje Dalj gdje je održan i središnji komemorativni program.

Zamjenik gradonačelnika Vulin, koji je kao dijete bio svjedok ovoga zločina, naglasio je kako su događaji i dalje urezani u sjećanje.

“Kada je u 10 sati prijepodne pala Policijska postaja gdje se sada nalazimo, konvoj hitne pomoći, praćen transporterom JNA ušao je u potrazi za ranjenicima. Nažalost svi hrvatski branitelji koji su sudjelovali u borbama su bili brutalno likvidirani. Puno je ljudi ovdje izgubilo živote, puno članova moje obitelji i iako sam bio petogodišnjak, vjerojatno od tog stresa i šoka, dosta su sjećanja i živa”, rekao je Vulin.

“Moramo održavati sjećanje da nam je strašni rat u kojem smo pobijedili bio nametnut te da nikako nije bio izbor. Također, ne smijemo zaboraviti sve živote koji su utkani u temelje naše države, kao i krv i suze njihovih obitelji. Pravda je ipak dostižna i u tom kontekstu ne smijemo dopustiti revizionizam i prekrajanje povijesti”, naglasio je državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović.

Župan Ivan Anušić istaknuo je da je zločin počinjen u Dalju najveći, najkrvaviji i najsvirepiji zločin koji se dogodio na području Osječko-baranjske županije.

“39 hrvatskih branitelja, policajaca i civila je ubijeno na današnji dan prije 32 godine u Policijskoj postaji Dalj i na ulicama mjesta. Do danas, oni koji su činili strašna zvjerstva nisu odgovarali, ali prilikom ovakvih obljetnica, uvijek naglasim da pomirenja i iskrenog suživota, na dobrobit srpske zajednice i hrvatskog naroda, neće biti dok ne riješimo pitanje nestalih i ratnih zločina”, zaključio je Anušić.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest