Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

U Osijeku počela izgradnja centra izvrsnosti američkog Jabila

U osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin započela je izgradnja centra izvrsnosti američke kompanije Jabil Inc. Završetak je planiran za srpanj 2024. godine, a očekuje se da će centar otvoriti 1500 novih radnih mjesta.

“Raduje nas izgradnja Jabilovog centra izvrsnosti za proizvodnju na gotovo 17 ha u osječkoj gospodarskoj zoni u Nemetinu. Riječ je o najvećoj privatnoj investiciji od osamostaljenja Republike Hrvatske, koja će otvoriti oko 1500 novih radnih mjesta. Na njezinu smo privlačenju i realizaciji intenzivno radili pune dvije godine. Uz zapošljavanje lokalnog stanovništva i doseljavanje radne snage, dolaskom velike međunarodne kompanije koja u svijetu zapošljava približno 260.000 ljudi u oko 30 zemalja, Osijek se snažno pozicionira na investicijskoj karti i Europe i svijeta”, poručio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u srijedu na konferenciji za novinare.

Podsjetio je kako je tvrtka Jabil za izgradnju svog pogona odabrala Osijek između više od 10 gradova diljem Europe.

“Osnovali smo multiresorni tim koji je bio dostupan od 0 do 24 sata svih sedam dana u tjednu. Radili smo na tome intenzivno, imali smo dobre preduvjete i dobru infrastrukturu. U suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Elektrotehničkom školom, Feritom, Zavodom za zapošljavanjem i našim Sveučilištem, prvog dana krenuli smo i u prekvalifikaciju radne snage. Grad Osijek oslobodio je sve investitore plaćanja komunalnog doprinosa, a u ovom smo slučaju devet čestica u našoj industrijskoj zoni spojili u jednu veličine 170.000 m². U svim procesima smo bili brzi i efikasni”, dodao je gradonačelnik Radić.

Istaknuo je da je fokus Grada Osijeka na jačanju gospodarstva, privlačenju investitora i otvaranju novih radnih mjesta te izvijestio da su u tijeku pregovori s još nekoliko investitora, nakon kojih će predstaviti nove investicije na području grada.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić kazao je da od trenutka kada je postignut dogovor s Jabilom počinje novo vrijeme za Osijek, Osječko-baranjsku županiju i istok Hrvatske u gospodarskom, razvojnom i demografskom smislu.

“Ova multinacionalna tvrtka se odlučila za ulaganje u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji jer kod nas postoji jasna, definirana politička stabilnost što je vrlo bitno za svakog novog investitora. Zajednički nastup Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije sa svim relevantnim službama dao je investitoru jasnu percepciju o našoj ozbiljnosti i spremnosti na suradnju. Osječko-baranjska županija je stavila na raspolaganje kapacitete svojih srednjih škola koje imaju programe srodne poslovanju Jabila, a provodi se i prekvalifikacija dugotrajno nezaposlenih osoba u tražena zanimanja. Čestitam Gradu Osijeku koji je pokazao zrelost i spremnost za ozbiljne, velike projekte i siguran sam kako dolaskom Jabila počinje jedan novi investicijski ciklus koji će promijeniti sliku Osijeka, Osječko-baranjske županije pa i šire”, rekao je župan Anušić.

Osječki gradonačelnik Radić jučer je zajedno s Jabilovim direktorom radova u Osijeku Victorom Moralesom, Jabilovim potpredsjednikom za operacije u Europi Brunom Solerom i direktorom u LogExpertu Gabrijelom Biteaom obišao gradilište budućeg centra izvrsnosti.

“Impresivno je vidjeti kako nastaje investicija koja će promijeniti gospodarsku vizuru grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i čitave Slavonije”, zaključio je gradonačelnik Radić.

Jadrolinija

Pošaljite vijest