Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

U Iki održana regata tradicijskih barki uz brojnu publiku i odličan popratni program

tradicijske barke Ika

Prošle godine započet je niz regata tradicijskih barki koje se provode u sklopu europskog projekta “Interpretacija 300 let škvera va Ike” čiji je nositelj Grad Opatija, a koji ima za cilj zaštitu prirodnih resursa te valorizaciju i interpretaciju kulturne, primorske i ribarske baštine, završen je večeras trećom po redu regatom koja je oduševila svojim noćnim izdanjem. U sklopu navedenog projekta čije je interpretacija usmjerena na definiranje identiteta Ike, njezinu materijalnu i nematerijalnu baštinu te tradicijske znanja, posebno u brodogradnji, koja se žele prenijeti na buduće generacije i koji je sufinanciran u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za razdoblje 2014.-2020. LAGUR/FLAG-a Vela Vrata, održane su tri regate od kojih su prva i posljednja imale natjecateljski karakter i privukle brojne posade s Kvarnera. Tako je bilo i večeras.

Poseban dan u Iki započeo je programom namijenjenim najmlađima. Kreativne i edukativne radionice na temu izrade jedrenjaka od naplavina koju je vodila akademska umjetnica Tanja Blašković, gastro radionica Damjana Miletića  na temu važnosti konzumacije ribe na koju se nadovezao cooking show chefa Vlade Božurića i prezentacija ribarskog pribora Duška Jeličića Duleta privukao je velik broj djece iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije i Njemačke. 

Uslijedilo je finale –  regata na kojoj je sudjelovalo 12 tradicijskih barki u tri kategorije, a impozantnu sliku noćne regate popratila je brojna publika u cijeloj uvali. Pod vodstvom Roberta Mohovića, alfe i omege tradicijskh plovila i regata na ovim područjima, vodila se zanimljiva borba na regatnom polju, a po završetku plova svi sudionici su predstavljeni publici te nagrađeni velikim pljeskom, a potom su proglašeni najbolji u kategorijama Vele barke, Pasare i Guci. Pehare im je uručio opatijski gradonačelnik Fernando Krigin, dok se nakon podjele priznanja zabava nastavila uz prigodnu glazbu i ugostiteljsku ponudu.

Bila je to večer za pamćenje koja je ikarskom akvatoriju i Iki te brojnoj publici, među kojom je bio velik broj domaćih i stranih gostiju, ponudila atraktivan program.

Jadrolinija

Pošaljite vijest