Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tijekom pojačanog nadzora u prometu 16 vozača smješteno na triježnjenje, a 13 uhićeno i privedeno na sud

Tijekom vikenda od 8. do 11. ožujka 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 458 prometnih prekršaja, od čega 106 prekršaja nepropisne brzine, 58 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim 54 prekršaja vozača s alkoholom, 18 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, 14 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 199 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

Jučer, 10. ožujka 2024. godine, tridesetak minuta iza ponoći, u mjestu Đurđekovac, 40-godišnjak je sudjelovao u prometnoj nesreći na način da je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Glavnom ulicom. Dolaskom do kućnog broja 13, svoje vozilo nije držao na sredini obilježene kolničke trake zbog čega je desnim kotačima zahvatio meki teren te sletio s kolnika u odvodni kanal nakon čega se prevrnuo. Provedenim alkotestiranjem je utvrđeno da je 40-godišnjak upravljao pod utjecajem alkohola u organizmu (3.04 g/kg) zbog čega je uhićen i doveden na Prekršajni sud u Sesvetama. Na Sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna zatvora u trajanju od 13 dana.  

Jučer, 10. ožujka 2024. oko 7 sati, 44-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola u organizmu (1.27 g/kg), a kretala se prometnom trakom za smjer lijevo spojnim kolnikom Ulice Gustava Krkleca i Zagrebačke avenije. Dolaskom do raskrižja, u namjeri da skrene u lijevo na kolnik Ulice Gustava Krkleca, nije prilagodila brzinu kretanja vozila, izgubila je nadzor te udarila u rubni kamen. Nastavila je kretanje te sletjela na meki teren i prometni znak. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Vozačica je uhićena i prepraćena na prekršajni sud gdje joj je izrečena novčana kazna u iznosu od 890 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja u trajanju od dva mjeseca.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno sedam osoba – test negativan, a dvije su osobe odbile testiranje.

Od 54 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 14 vozača (25,9 %) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 14 mladih vozača (25,9%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, 16 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 13 osoba uhićeno i privedeno na nadležni prekršajni sud.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest