Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Svečano obilježena 32. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja u Dalju

Danas, 1. kolovoza svečano je obilježena 32. godišnjica tragične pogibije 39 hrvatskih branitelja u Dalju koji su 1991. godine nakon hrabrog otpora brojnijem i nadmoćnijem neprijatelju, smrtno stradali u Policijskoj postaji Dalj. Program obilježavanja započeo je puštanjem vijenaca u Dunav, nastavio se polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja u Vinariji Erdut te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja ispred Policijske postaje Dalj gdje su poginulima, uz obitelji, počast odali izaslanik ministra hrvatskih branitelja te državni tajnik u Ministarstvu branitelja, Špiro Janović, župan Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, saborski zastupnik Goran Ivanović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predstavnici braniteljskih udruga te drugi građani.

“Moramo održavati sjećanje da nam je strašni rat u kojem smo pobijedili bio nametnut te da nikako nije bio izbor i želja hrvatskog naroda. Također, ne smijemo zaboraviti sve živote koji su utkani u temelje naše države, kao i krv i suze njihovih obitelji. Nažalost, mi i dalje očekujemo suradnju Republike Srbije koja izostaje, no pravda je ipak dostižna i u tom kontekstu ne smijemo dopustiti revizionizam i prekrajanje povijesti”, naglasio je državni tajnik Špiro Janović.

Župan Ivan Anušić istaknuo je da je zločin počinjen u Dalju najveći, najkrvaviji i najsvirepiji zločin koji se dogodio na području Osječko-baranjske županije.

“39 hrvatskih branitelja, policajaca i civila je ubijeno na današnji dan prije 32 godine u Policijskoj postaji Dalj i na ulicama mjesta. Do danas, oni koji su činili strašna zvjerstva nisu odgovarali, ali prilikom ovakvih obljetnica, uvijek naglasim da pomirenja i iskrenog suživota, na dobrobit srpske zajednice i hrvatskog naroda, neće biti dok ne riješimo pitanje nestalih i ratnih zločina”, zaključio je župan Anušić.

Jadrolinija

Pošaljite vijest