Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu najavio ‘napredni’ okrugli stol u Osijeku: ‘Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata u Brodsko-posavskoj županiji’

U ponedjeljak, 11. rujna 2023. godine na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu najavljeno je održavanje okruglog stola „Napredno inženjerstvo s osvrtom na istraživačko-razvojne aktivnosti u okviru projekta CEKOM NI NG“ koji će se održati 27. rujna 2023. godine u Osijeku u prostorima HEP-a Plin Osijek.

Okrugli stol održat će se u organizaciji Sveučilišta Slavonski Brod u sklopu „Konferencije Plin2023. – 14. Međunarodni skup o prirodnom plinu, toplini i vodi“ koja se održava u Osijeku od 27. do 29. rujna 2023. godine.

Nositelj projekta CEKOM NI NG je Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška, a cilj projekta je unapređenje konkurentnosti poslovnog sektora Brodsko-posavske županije i regije uspostavom istraživačko-razvojno-inovacijske infrastrukture te povećanjem ulaganja u razvoj novih proizvoda.

Nakon otvorenja konferencije održat će se i kratka prezentacija s ciljem informiranja javnosti  o provedbi projekta CEKOM NI NG te rezultatima dosadašnjih i  preostalih istraživanja  koja se provode kroz istraživačko-razvojne aktivnosti.

„Projekt CEKOM NI NG svakako je jedan od značajnijih projekata, ne samo u Brodsko-posavskoj županiji, nego i na području Slavonije. Kontinuirano nastojimo aktivno sudjelovati u razmjeni iskustava i znanja pa je  „Konferencija Plin2023. – 14. Međunarodni skup o prirodnom plinu, toplini i vodi“ 21. konferencija na kojoj sudjelujemo. Radi se značajnom skupu međunarodnog karaktera koji okuplja oko 300 sudionika, najvećim dijelom distributera iz Hrvatske, ali i većinu distributera iz okolnih zemalja – Mađarske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Kontinuitet i kvaliteta suradnje polučili su izniman uspjeh u znanstveno-istraživačkom smislu te je do sada objavljeno između 30 i 40 znanstvenih radova“ – izjavio je dr.sc. Pero Raos.

Kroz 7  istraživačko-razvojnih aktivnosti planiran je razvoj te komercijalizacija 7 inovativnih proizvoda, zapošljavanje deset istraživača i zaštita intelektualnog vlasništva (dva patenta, dva žiga, pet procesa i pet industrijskih dizajna), a provedba projekta odvija se u dvije faze – industrijsku i eksperimentalnu fazu.

Provedba projekta započela je 1. srpnja 2020. godine, a završit će 1. siječnja 2025. Projektom je obuhvaćena provedba 7 kolaborativnih projekata, odnosno istraživačko-razvojnih aktivnosti (IRA-i) koji se provode u suradnji s partnerima projekta. Partneri projekta su Industrijski park Nova Gradiška (IPNG) d.o.o., Klimaoprema d. d. iz Samobora, Altpro iz Odre, Inin d.o.o. iz Slavonskog Broda, Hladni val d.o.o. iz Nove Gradiške, Migautomatika iz Nove Gradiške te Strojarski fakultet Sveučilišta u Slavonskom Brodu. U provedbu projekta uključen je i jedan suradnik – EMPWR.

Ukupna vrijednost projekta je 15.830.443,15 €, pri čemu je 10.378.556,61 € financirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Grada Nova Gradiška.   

Izjava o odricanju:

Sadržaj priloga isključiva je odgovornost Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Jadrolinija

Pošaljite vijest