Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sredstva turističke pristojbe za niz aktivnosti namijenjenih poboljšanju uvjeta boravka turista u Rijeci

Turističkoj zajednici grada Rijeke dodijelit će se sredstava uplaćene turističke pristojbe u Proračun Grada Rijeke za 2024. godinu za sufinanciranje aktivnosti poboljšanja uvjeta boravka turista.

Grad Rijeka se u posljednjih desetak godina strateški opredijelio za jačanje gospodarstva u smjeru destinacije urbanog turizma i prepoznavanja turizma kao potencijalnog generatora potražnje za kulturnim i društvenim sadržajima.

Prednosti Rijeke kao turističke destinacije su svakako prostorni smještaj u blizini nekoliko tradicionalnih turističkih destinacija poput Opatijske i Crikveničko-vinodolske rivijere te otoka Cresa i Krka, dobra prometna povezanost, uređene plaže, bogata kulturna ponuda, luka pogodna za nautički turizam, razvijena infrastruktura i ponuda zdravstvenog, sportskog i vjerskog turizma.

Turistički uspjesi Rijeke u 2023. godini

Prema podacima Turističke zajednice grada Rijeke, Rijeka je u 2023. godini ostvarila rekordan turistički promet, uz porast od 21% dolazaka i 15% noćenja više u odnosu na godinu ranije. U razdoblju od 01.01. do 31.12.2023. godine ostvareno je 221.107 dolazaka. Strani su turisti ostvarili 180.050 dolazaka. U usporedbi s istim razdobljem 2022. godine ostvareno je 22% više dolazaka stranih turista. U ukupnom broju dolazaka strani turisti sudjelovali su s 81%. Domaći turisti ostvarili su 41.057 dolazaka. U usporedbi s istim razdobljem 2022. godine ostvareno je 17% više dolazaka domaćih turista. U ukupnom broju dolazaka domaći turisti sudjelovali su s 19%. Ostvaren je turistički promet od 657.864 noćenja, što je 15% više od ukupnog broja noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2022. godine. Strani turisti ostvarili su 573.259 noćenja. U usporedbi s istim razdobljem 2022. godine ostvareno je 16% više noćenja stranih turista. U ukupno ostvarenim noćenjima strani turisti sudjelovali su s 87%. Domaći turisti ostvarili su 84.605 noćenja, što je 12% više u odnosu na broj domaćih noćenja u istom razdoblju 2022. godine. U ukupno ostvarenim noćenjima domaći turisti sudjelovali su s 13%..

Sufinanciranje aktivnosti turističkom pristojbom

Sredstva su u gradskom proračunu trenutno planirana u visini od 100.000,00 eura, a namjenski će se doznačiti Turističkoj zajednici za provedbu aktivnosti kojima se poboljšavaju uvjeti za boravak turista na području grada Rijeke i to detaljnije za unaprjeđenja rada Turističkog informativnog centra i Info punkta Trsatski kaštel. Aktivnosti će obuhvatiti kreiranje informativnih materijala, planova grada, vodiča te postavljanje “city lightova” radi informiranja turista o riječkim znamenitostima na različitim jezicima. Dodatno, sredstva će biti iskorištena za medijske kampanje te organizaciju dodatnih sadržaja vezanih uz Advent.

Sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi, turističkoj zajednici općine ili grada raspoređuje se 65% sredstava uplaćene turističke pristojbe, od čega se 30% sredstava doznačuje jedinici lokalne samouprave na području koje je osnovana. Navedena sredstva su namjenska i sukladno Zakonu koriste se za poboljšanje uvjeta boravka turista.

Zaključak o utrošku turističke pristojbe namijenjene poboljšanju uvjeta boravka turista na području grada Rijeke za 2024. godinu usvojen je na 66. gradonačelnikovom kolegiju.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest