Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Slovaci prodali Novi list, otkriveno je tko je novi vlasnik riječkog dnevnog lista

Novi list, Glas Istre i Zadarski list dobivaju novog vlasnika. Slovački medijski holding JOJ Media House dogovorio je transakciju s tvrtkom Media Solutions u vlasništvu odvjetnika Olega Uskokovića i Bojana Divjaka koji preuzimaju ove lokalne novine. Divjak je, inače, nećak utjecajnog HDZ-ovca Vladimira Šeksa.

U informaciji o preuzimanju koju je objavio Novi list citira se Uskokovićeva izjava kako je”cilj preuzimanja i budućeg spajanja s Glasom Slavonije konsolidirati regionalne dnevne novine nakon prolaska kroz više kriznih situacija koje su snažno utjecale na njihovo poslovanje unatrag nekoliko godina, od Covid krize 2020., iznimnog povećanja cijene papira tijekom 2021. i konačno snažnog rasta cijene energenata u 2022., te osigurati njihovu gospodarsku budućnost u visoko konkurentnom okruženju.

“Novi vlasnici donose novu viziju za novine i ekonomsku sigurnost za budućnost”, poručio je Richard Flimel, predsjednik uprave JOJ Media House na odlasku.

Na pitanje kako to da su se odlučili preuzeti tiskane novine koje su postale neprofitne, Bojan Divjak je u izjavi za Jutarnji rekao da nisu tiskani mediji neprofitni, nego se ovisi o tome kako su postavljeni.

Naša je komparativna prednost što stvaramo sadržaj koji nitko drugi ne nudi, a koji ćemo kvalitetno obraditi. Vjerujem da ćemo imati sinergijski učinak koji će se postići u prihodima i podjeli troškova – kaže dalje Divjak.

Promjena vlasnika, navodi, ne mora značiti ništa za novinu. Smatra da će sve novine biti bolje, da će omogućiti svim novinama u grupi da posluju bolje, tada i novinarima može samo biti bolje.

O financijskoj pozadini preuzimanja lokalnih novina Divjak nije govorio, a na primjedbu kako Media Solutions prema javno dostupnim podacima zadnjih godina nije dobro poslovao navodi kako je Media Solutions tvrtka preko koje se investiralo, a nije nakladnik i nema izravne veze s poslovanjem, javlja Jutarnji list.

Divjak je podsjetio da su Novi list i Glas Slavonije već bili poslovni partneri, da im je to prirodno. – Imamo puno planova, a na jesen ćemo puno toga u dogovoru sa svim redakcijama realizirati – zaključio je novi vlasnik Novog lista.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest