Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Rijeka se pridružila javnoj akciji „Sigurnost žena je odgovornost države“

Zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan svojim je dolaskom podržala javnu akciju „Sigurnost žena je odgovornost države“ koja je s ciljem ukazivanja na nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja održana u 13 hrvatskih gradova među kojima je i Rijeka.

Prema navodima organizatora, među kojima su brojne ženske organizacije i inicijative iz Hrvatske, a među njima i riječka Udruga Pariter, ovom se akcijom ispraća Nizama Hećimović, žena ubijena od strane svog partnera u Bosni i Hercegovini čije je ubojstvo, poručuju organizatorice, još jednom pokazalo nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja.

„Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kada i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja. Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda već univerzalni problem. Ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja“, poručuju organizatorice.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan rekla je kako se akciji priključila i kao žena i kao zamjenica gradonačelnika želeći dati podršku ovoj građanskoj inicijativi.

„Treba reći dosta zlostavljanju i ubijanju žena u Hrvatskoj. Ovih 15 minuta stajanja na Korzu zajedno s ostalima bilo mi je izuzetno emocionalno, potresno i teško. U tih 15 minuta užasa pokušavala sam razmišljati o tome kako se osjećaju žene zlostavljane u Hrvatskoj, a samo njihove obitelji znaju koliko je to teško kada izgubiš nekoga zbog nasilja u obitelji. Moramo biti senzibilni na ovu temu i ne smijemo kao društvo odustati. A također,  i političari, koji su poznati zlostavljači u svojim obiteljima, ne smiju se baviti politikom“, rekla je Krpan i dodala kako ovakvi protesti, nažalost malo toga mogu promijeniti, ali da se ne smije odustati.

„Moramo o tome svaki dan jasno i glasno govoriti i svojim primjerom pokazivati. Kada vidimo nasilje, ne smijemo okretati leđa, već je naša dužnost to prijaviti. Mislim da kao društvo nismo još dovoljno educirani da na takve slučajeve adekvatno reagiramo, ali moramo. Zato je ključan i građanski odgoj i obrazovanje koji provodimo, da se naše djevojčice i dječaci educiraju, kako se ovakve stvari više ne bi događale. Moramo biti civilizirana zemlja koja će štititi žene od nasilja kao i sve ostale ugrožene članove društva. Nasilje nad ženama apsolutno je neprihvatljivo i to ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj našoj regiji i tome treba stati na kraj“, rekla je Krpan.

Sudionici ove akcije traže od Vlade RH da se hitno osnuje radna skupina koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida i da se femicid definira kao zasebno kazneno djelo u Kaznenom zakonu. Traži se i donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu, kao i donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom konvencijom i priređenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu.

Akcija se osim u Rijeci održala i u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Pakracu, Malom Lošinju, Belom Manastiru, Vukovaru, Virovitici, Križevcima, Korenici, Šibeniku i Karlovcu i iz svih je tih gradova poslana poruka da se traži od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake u zaštiti žena od nasilja poručujući da postoje uspješni modeli suzbijanja femicida.

„Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju. To se mora promijeniti“, poručile su organizatorice.

Jadrolinija

Pošaljite vijest