Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Radovi u Adamićevoj: Da „volim grad koji teče“ ostane samo lokalpatriotska fraza

Adamićeva

U srpnju, rekli bi neki u „špici sezone“, krenuli su opsežni radovi na rekonstrukciji odvodnje u Adamićevoj ulici, a osim u lokalnim medijima, vijest se vrlo brzo proširila i društvenim mrežama, praćena salvom uglavnom negativnih komentara koji su u zajedničkom nazivniku imali problem s duljinom trajanja radova, gužvama, „kopanjem“ u turističkoj sezoni i još svačim nečim.

Kako to često i biva, virtualna zajednica u svojim komentarima nije se ograničila samo na radove u Adamićevoj ulici pa se negativna naracija proširila i smjerom aktualnih radova u drugim riječkim ulicama, povlačeći različite paralele i predviđajući neuspjehe.

Cijela priča dovoljno podsjeća (između ostalih) i na situaciju s riječkim kolodvorom u kojoj su se godinama internetskim kuloarima provlačili komentari pozivajući na hitno rješavanje situacije, jer Rijeka zaslužuje kolodvor po uzoru na ostale europske urbane centre. Ništa sporno. U međuvremenu, ugovor je potpisan i najavljena je izgradnja godinama priželjkivanog riječkog kolodvora, ali suprotno očekivanom, zadovoljstvo lokalne zajednice izostalo je, barem sudeći po komentarima na društvenim mrežama. Nikad ne valja, ili barem ne valja dovoljno.

Primjera „riječkih kolodvora“, „Adamićevih“ i „Krešimirovih“ ulica, čini se, ima na svakom koraku, dovoljno je da virtualni komentatori spaze neku inicijativu koja će, ne daj bože, barem djelomično riješiti problematiku koja im je stvarala inicijalni problem, npr. poplave u centru grada za vrijeme obilnih kiša kojih u Rijeci ne nedostaje, a prema najavama klimatologa, bit će ih i sve više.  Ili najavu izgradnje željenog kolodvora.

Radovi u centru grada najavljivani su mjesecima unaprijed, građani na raspolaganju imaju i interaktivnu kartu točnih lokacija radova, u medijima su se prezentirala i alternativna prometna rješenja, a sve kako bi za sve nas zajedno neminovno „kopanje“ prošlo što bezbolnije. Čak je i odabrani „tajming“ ciljao vrijeme godišnjih odmora, odnosno turističku sezonu jer budimo realni, ljeto u Rijeci donekle je zaživjelo tek posljednjih nekoliko godina (svi se dobro sjećamo praznog Korza u ljetnim mjesecima).

Međutim, čini se da malo njih zapravo zanima što se točno i zašto radi. Trenutno se u centru Rijeke odvija realizacija jednog od najopsežnijih i najkompleksnijih zahvata na komunalnoj infrastrukturi, s ciljem optimizacije postojećeg mješovitog sustava odvodnje. Između ostaloga,  grade se i rekonstruiraju retencijski bazeni te kišni preljevi s pripadajućim crpnim stanicama i tlačnim vodovima. Osim inženjerima građevine, terminologija je apstraktna. Ali zato prometna gužva nije, a nezadovoljstvo treba negdje izraziti – i to što je moguće glasnije.

Upravo će „raskopavanje“ centra grada zajedno s gore spomenutom apstraktnom terminologijom omogućiti prihvat i zadržavanje vodenog vala kod većih kiša te tako rasteretiti postojeći sutav. Jednostavnim rječnikom, centar grada napokon neće plivati u vodi nakon svake jače kiše. A to je ono što smo htjeli, barem sudeći (opet) po internetskim komentarima nakon svake poplave koja je pogodila uži centar Rijeke u kojima su se prozivale institucije da ne rade svoj posao. Evo rade ga, ali da se vratimo na početak priče, opet ne valja. Ili barem ne valja dovoljno.

Dugoročne višestruke koristi (jer ne radi se samo o rješavanju problema s poplavama u centru grada) za lokalnu zajednicu daleko premašuju manje ugodne i relativno kratke trenutke koji proizlaze iz radova na komunalnoj infrastrukturi. Ali, čini se da nam strpljenje nije vrlina, a zašto bi i bila? Čini se da je većina ionako neupućena u srž stvari pa fokus ne ide dalje od iskopanih ulica i prometnih gužvi, koje ruku na srce, i nisu toliko velike koliko se inicijalno očekivalo kada su radovi započeli.

Možda razlog ovom specifičnom nezadovoljstvu leži u onom, vjerojatno opravdanom, generalnom nezadovoljstvu koje ima tendenciju prelijevati se iz makro na mikro razinu, neovisno o postojanju međusobne korelacije.

Klimatske promjene, za razliku od stručne građevinske terminologije, više nisu toliko apstraktne. U trenutku pisanja ovog teksta Slovenija je poplavljena, a Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za riječku regiju zbog opasnosti od poplava, uz mogućnost poplavljivanja imovine i prometne mreže, a znamo što to potencijalno znači za centar grada.

U nadi da će najavljeno nevrijeme proći bez većih šteta, zapitajmo se o dugoročnim koristima „raskopavanja“ centra grada i počnimo ga gledati kao na „ulaganje“ u centar grada. Ulaganje koje zahtjeva strpljenje svih nas, za naše bolje sutra. Na kraju dana, svi volimo frazu „grad koji teče“, dok god je ona metaforična, a ne doslovna.

Jadrolinija

Pošaljite vijest