Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Promet od trgovine na malo raste i na mjesečnoj razini

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u srpnju 2023. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao za 0,4% u usporedbi s lipnjem 2023. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 0,5%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao je za 2,9%.

U srpnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,9%. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,0%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 1,2%.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u srpnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 15,2% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 6,1%, Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, s porastom prometa od 44,3% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,3%, te Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 14,0% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 0,9%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 10,4%.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest