Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Primorsko-goranska županija vodeća po izdvojenim sredstvima za sport

Primorsko-goranska, Osječko-baranjska, Međimurska, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija izdvojile su u 2021. godini najviše za sport po stanovniku. Primorsko-goranska je i vodeća po udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna. Pokazala je to proračunska analiza portala Župan.hr, dobivena iz zadnje dostupnih podataka o izvršenju konsolidiranih proračuna za 2021. godinu.

Primorsko-goranska županija izdvojila je po stanovniku 48,21 kunu u 2021. godini, odnosno 0,92 posto proračuna i po oba pokazatelja je vodeća, a među vodećim županijama je bila i po rastu sredstava na godišnjoj razini, za milijun kuna.

Županija je prepoznala ulogu sporta kao čimbenika svekolikog društvenog razvoja te kontinuirano ulaže znatna sredstva u razvoj sporta i sportske infrastrukture, po čemu je u odnosu na ostale županije u Hrvatskoj i dalje na vodećem mjestu po visini uloženih sredstava.

Ulaganja se provode kroz aktivnost više Upravnih odjela i to provođenjem programa javnih potreba u sportu, realizacijom iznimno značajnog i zahtjevnog projekta Regionalnog sportsko-rekreacijskog i turističkog centra na Platku koji se kontinuirano provodi već desetak godina, održavanjem sportskih objekata Centra za bazične sportske pripreme u Delnicama (multifunkcionalna dvorana/klizalište, košarkaško, nogometna i tenis igrališta, bazen, kuglana) kao i pružanjem podrške jedinicama lokalne samouprave pri realizaciji pojedinačnih projekata izgradnje ili uređenja objekata sportske infrastrukture.

Programom javnih potreba u sportu u razdoblju od 2017.- 2023. godine kroz aktivnost Zajednice sportova Primorsko–goranske županije u više programskih područje sporta uloženo je oko 5 milijuna eura što na godišnjoj razini prosječno iznosi oko 700.000 eura.

Sredstva se iz godine u godinu povećavaju tako da je za 2023. godinu osigurano 863,15 tisuća eura. Navedenim se sredstvima financiraju programska područja kao što su: rad županijskih strukovnih saveza, nabava sportske opreme, potpore radu s mlađim uzrastima, organizacija i sudjelovanje na državnim i međunarodnim sportskim manifestacijama, pripreme sportaša, unapređenja stručne djelatnosti, rad županijskih instruktora, unapređenje izdavačke djelatnosti u sportu, potpora klubovima nositeljima kvalitete, program poticanja šaha u Gorskom kotaru te druge programske aktivnosti od značaja za razvoj sporta u Primorsko-goranskoj županiji.

U posebnom su fokusu aktivnosti školskih sportskih društava, osoba s invaliditetom i gluhih osoba te sportsko-rekreativnih aktivnosti građana.

Projekt razvoja Regionalnog sportsko-rekreacijskog i turističkog centra na Platku, koji se u ovom trenutku prvenstveno odnosi na projekt izradnje nove žičare Radeševo i sustava za zasnježenje, ali i prateće sportske infrastrukture, u završnoj je fazi realizacije. U navedeni projekt kroz djelovanje trgovačkog društva Goranski sportski centar d.o.o. Delnice u većinskom vlasništvu Županije u posljednjih je desetak godina uloženo je više od 13,5 milijuna eura.

Što se tiče podrške jedinicama lokalne samouprave posebna se pažnja posvećuje poticanju razvoja sporta i ulaganjima u sportsku infrastrukture u regijama od posebnog interesa za Županiju, kao što su Gorski kotar te otoci.

Primjerice, Županija je sufinancirala izgradnju školskog igrališta s atletskom stazom u Mrkoplju, sportsku dvoranu u Loparu na otoku Rabu, a u tijeku je i višegodišnji projekt uređenja Biatlon centra Vrbovska poljana u Mrkoplju kao i projekt Razvoj mreže sanjkališta u Gorskom kotaru.

Ove godine Županija sudjeluje i u manjim projektima jedinica lokalne samouprave kao što su obnova svlačionica nogometnog kluba Gomirje te uređenje rukometnog igališta u Vrbovskom. U tijeku je i realizacija više projekata u suradnji s Gradom Rijeka – zamjena umjetnih travnjaka na trima nogometnim igralištima te uređenje novog nogometnog igrališta u sklopu studentskog Kampusa, nabava opreme (semafora) za nogometno igralište Krimeja te uređenje Streljane Drenova.

Kroz aktivnost nadležnog UO za odgoj i obrazovanje u posljednjih petnaestak godina Županija je sufinancirala izgradnju niza školskih sportskih dvorana: u Matuljima, Dobrinju, Puntu, Baški, Malinskoj, Ravnoj Gori, Jelenju, Čavlima, Kastvu i Rijeci (srednja Medicinska škola), a u planu su i izgradnja sportske dvorane osnovne škole u Klani kao i Željezničke tehničke škole u Moravicama. Navedene školske sportske dvorane, osim što su u funkciji razvoja sustava obrazovanja i sustava školskih sportskih društava, stavljene su i na korištenje sportašima i rekreativcima, dodatno poboljšavajući uvjete za bavljenje sportom lokalnog stanovništva.

Jadrolinija

Pošaljite vijest