Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Primorsko-goranska županija dobila nove specijaliste u području hitne medicine

Tri liječnika Zavoda za hitnu medicinu PGŽ položila su specijalistički ispit nakon odrađenog specijalističkog usavršavanja u trajanju od 63 mjeseca iz područja hitne medicine. Specijalizanti su prema planu i programu specijalizacije 11 mjeseci proveli u Zavodu, dok su preostali dio proveli na radilištima u KBC-u Rijeka. Mlada liječnica Bojana Đokić nastavit će raditi u Ispostavi Opatija, a Ivo Miljanović i Ozren Žic u Ispostavi Krk.

„Specijalisti hitne medicine temelj su za daljnji napredak u funkcioniranju Zavoda s obzirom na njihova stečena znanja, vještine i ideje koje posjeduju i nužno ih je zadržati. Specijalističkim usavršavanjem stekli su brojne kliničke vještine koje će im uvelike pomoći u zbrinjavanju najugroženijih pacijenata, bilo da je riječ o oboljelim ili ozlijeđenim pacijentima svih dobnih skupina, kao i vrlo bitno iskustvo u prepoznavanju hitnih stanja. Naučili su kako reagirati u ključnim trenutcima nužnima za spašavanje života. Sve to će im pomoći u radu u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi tijekom zbrinjavanja pacijenata na mjestu događaja, a i tijekom transporta u bolnicu pri kojem započinje aktivno liječenje pacijenta i prije dolaska u bolničku ustanovu. Bez kvalitetnih i dobro educiranih djelatnika niti jedna reforma nema smisla, stoga su mladi ljudi željni znanja vrlo bitna karika u sustavu u koje treba ulagati“, poručuju iz Zavoda.

Govoreći o važnosti specijalizacije, Žic je naglasio da je za rad na terenu ključna spremnost na najrazličitije situacije jer se radi u nekontroliranim uvjetima, a cilj je poboljšati inicijalnu opskrbu pacijenata, uvoditi sve naprednije postupke i značajno utjecati na ishod. Miljanović je stava da iskustvo specijalizacije omogućuje prepoznati ona stanja pacijenata koja trenutno nisu hitna i naizgled su benigna, ali potencijalno se mogu razviti u životno ugrožavajuća, dok je Đokić specijalizacija značajno olakšala donošenje odluke o upućivanju pacijenata na bolničku obradu.

Projekt „Usavršavanjem do novih specijalista hitne medicine u Primorsko-goranskoj županiji“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest