Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Preventivnom liječničkom pregledu odazvalo se više od 1280 osoba

Završila je kampanja javnozdravstvenih akcija u sklopu projekta KardioPRotect, koji provodi Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Posljednja akcija, deveta u nizu, održana je proteklog vikenda u Vrbovcu. Ukupno je u devet akcija, održanih u devet gradova Zagrebačke županije, na preventivni liječnički pregled došlo više od 1280 osoba.

„Zadovoljni smo odazivom! Cilj je bio pregledati tisuću osoba. Sredinom listopada imat ćemo završnu konferenciju s evaluacijom projekta. Preventivni pregledi, uz mjerenje krvnoga tlaka i razine šećera u krvi, obuhvaćali su i izračun indeksa tjelesne mase i prikupljanje podataka o kroničnim bolestima, pa će nam evaluacija dati i presjek zdravstvenoga stanja stanovništva Zagrebačke županije“, rekao je  Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Naglasio je da bazični posao hitne medicinske službe nije prevencija, ali da će Zavod nastaviti s ovakvim akcijama.

„Svakako, ne kanimo stati! Ako ovakvim akcijama spasimo i samo jedan život, trud se isplatio. Želimo ljude iznova upozoriti, osvijestiti ih da sami moraju paziti na svoje zdravlje. Neće to nitko učiniti umjesto njih“, istaknuo je Gajnik. Zavod trenutno educira stanovništvo kako, u slučaju potrebe, koristiti vanjski defibrilator, a zajedno s partnerima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore priprema novi EU projekt koji bi, osim nabave opreme, ponovno obuhvatio i preventivne liječničke preglede. 

Projekt KardioPRotect, osim preventivnih liječničkih pregleda, obuhvaćao je edukativnu kampanju na društvenim mrežama i u programima lokalnih radio postaja, kao i izradu edukativnih promotivnih materijala. Vrijednost projekta je 44.561,34 eura, a intenzitet potpore 100%. Projekt se sufinancira sredstvima Europskoga socijalnog fonda.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest