Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Pod motom „Planet Brajda – naš dom“ najavljena nova kazališna sezona Gradskog kazališta lutaka Rijeka

„Žabeceda“, „Bomboniera Variete!“ i „Zeko i potočić“ premijerni su naslovi nove sezone Gradskog kazališta lutaka Rijeka u kojoj publiku očekuju i ponajbolji reprizni naslovi predstava.

U novoj sezoni bit će ponuđene i razne radionice, od likovnih do glumačkih. Također, i u ovoj sezoni publika će na 28. Reviji lutkarskih kazališta moći pogledati i predstave iz Hrvatske i inozemstva.

Novu sezonu najavile su ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir i stručna suradnica Vedrana Balen Spinčić.

„Riječ brajda kao opća imenica označava stupove na kojima raste vinova loza, grožđe. Na riječkoj Brajdi danas ne raste ta ukusna voćka, ali u lutkarskom kazalištu na Brajdi već toliko godina niču plodovi u obliku naših predstava, stvaraju ih za vas umjetnici i djelatnici u kulturi“, istaknula je Vedrana Balen Spinčić.

Prvi plod nove sezone bit će predstava „Žabeceda“ autorice Vedrane Balen Spinčić (prema slikovnici Mihaele Veline i Tomislava Torjanca) u režiji Morane Dolenc. U svijet slova publiku će na svoj način uvesti jedan neodoljivi i neukrotivi Žabac, a premijera je zakazana za četvrtak, 14. rujna u 18 sati. Više o novoj predstavi, kao i cjelokupni rujanski program, uskoro će biti dostupno na službenoj internetskoj stranici Kazališta.

U veljači 2024. godini publika svih uzrasta moći će vidjeti i doživjeti nešto sasvim drugačije – lutkarski rad Matije Solcea, lutkara, glazbenika, boema, svjetskog putnika i otkačenjaka. Solceov autorski projekt „Bomboniera Variete!“ vodit će kroz povijest lutkarstva u Rijeci, spajajući različite povijesne trenutke riječkog lutkarstva i različite životne priče u ludom putovanju kroz vrijeme.

Kako je podsjetila ravnateljica Lupi Alvir, ovaj je naslov trebao biti dio projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020, kada je Kazalište slavilo i 60 godina postojanja i rada na Brajdi, no obzirom na pandemiju projekt nije mogao biti realiziran.

Na proljeće, u travnju, na kazališne će daske biti postavljena predstava prema motivima pjesme Branka Mihaljevića „Zeko i potočić“ redateljice Tončice Knez. Prisjetimo se, ova je pjesmica bila dio dugovječne predstave Kazališta „Zeko, zriko i janje“, no sada će joj se podariti novi, moderniji izgled u ovoj predstavi za najmlađe koja govori o potrazi za sigurnim mjestom, toplinom doma, zagrljajem najbližih, trenucima zajedništva i onim malim i jednostavnim životnim stvarima poput pravljenja mirisnih kolača s mamom.

Uz čak dvadeset i dva reprizna naslova koja će publici biti ponuđena u novoj sezoni i niz već poznatih radionica, tu je i projekt „To go or not to go“ započet u suradnji s dvije europske dječje kuće: Centrom kreativnosti i umjetnosti za djecu i obitelji La Sala, Sabadell (Španjolska) i Umjetničkim centrom Annantalo, Helsinki (Finska). Projekt pokušava dati odgovor na pitanje zašto djeca u adolescentskoj dobi gube interes za kazališni medij, a finalna faza projekta jest dramska radionica za djecu uzrasta 10+. Baveći se teškom i, nažalost, vrlo aktualnom temom međuvršnjačkog nasilja, cilj radionice je zajedno s djecom pronaći kazališni jezik njima blizak, intrigantan i zanimljiv. Radionica će započeti 18. rujna 2023. i održavat će se tijekom rujna i listopada u Dječjoj kući, a završna produkcija planirana je u sklopu ovogodišnje Revije lutkarskih kazališta, kada će se održati i predstavljanje cijeloga projekta.  Radionicu je osmislila glumica Petra Šarac, koja će, uz glumicu Petru Vučković, biti i voditeljica.

Riječki su lutkari davne 1996. godine, uz djelomičnu obnovu svog kazališta, pokrenuli vid festivala koji se vrlo brzo pretvorio u pravi festival revijalnog karaktera, a upravo tako se i zove – Revija lutkarskih kazališta. Ove će godine, od 3. do 11. studenoga, publika uživati u njezinom 28. izdanju, koje će okupiti 12 inozemnih i hrvatskih kazališta te raznolik popratni program. Itekako je važno napomenuti kako se ovaj put Revija vraća u svoj pravi, puni oblik što uključuje predstave i programe u slobodnoj prodaji, ali i matineje za vrtiće i škole koje neko vrijeme zbog pandemije nije bilo moguće održavati.

Naravno, publiku očekuju i mnogi prigodni programi, a sva zbivanja će pravovremeno biti objavljivana na službenoj web stranici Kazališta – www.gkl-rijeka.hr gdje su dostupne i sve informacije o cijenama ulaznica i pogodnostima, informacije o radu Kazališta i kupnji ulaznica te o obiteljskim sezonskim paketima – Praščići i Maslačak koji će u prodaji biti od 1. rujna 2023. godine, a kupnjom kojih se ostvaruje popust na ulaznice od 25%.

Kao i prošlih sezona, predstave u sezonskim paketima biraju se po vlastitom izboru iz redovnog repertoara Kazališta u novoj sezoni uz obaveznu prethodnu rezervaciju mjesta.

Matineje su uvijek posebno veselje, a za organizirani dolazak potrebno se javiti u Propagandu na neki od sljedećih kontakata: 051/325 680, 091/325 6817 i 091/325 6802 ili mail adrese propaganda@gkl-rijeka.hr i gradsko-kazaliste-lutaka@ri.t-com.hr.

Jadrolinija

Pošaljite vijest