Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Počinje jubilarni 20. ZagrebDox: Mogu li dokumentarci mijenjati svijet?

Festival ZagrebDox je pred jubilarnim, 20. izdanjem koje će večeras u 20 sati u kinu Kaptol Boutique otvoriti film “Nasmijana Gruzija” autora Luke Beradzea. Mogu li dokumentarni filmovi mijenjati svijet, te što sve očekuje publiku, gostujući u Vijestima iz kulture otkrio je utemeljitelj festivala i umjetnički direktor Nenad Puhovski za HRT.

20. ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma, , koji je do danas posjetilo 350 000 ljudi, održat će se od 14. do 21. travnja, a na programu su 102 filma, odabrana između više od 1700 prijavljenih iz cijelog svijeta, a od kojih čak šezdesetak čine hrvatski dokumentarci.

Na početku razgovora umjetnički direktor festivala Nenad Puhovski komentirao je dvadesetogodišnju uzlaznu putanju festivala koja je prije dvije godine okrunjena ulaskom ZagrebDoxa na prestižnu listu svjetskih festivala koji odlučuju o nominacijama za godišnju nagradu Europske filmske akademije:

– U tih 20 godina mi smo se razvijali, nismo htjeli puno rasti jer rast zna biti opasan… Razvijali smo se, nadam se, u kvaliteti i fokusiranju na ono što je važno, a to su s jedne strane sjajnu filmovi, a s druge strane je publika. Za razliku od svih mogućih platformi, ‘streaminga’ itd. dokumentarni festival je kao i svaki festival mjesto razgovora i komunikacije. Mi ne mijenjamo svijet, ali pokušavamo na neki način otvoriti ljude za teme koje su bitne da bi oni mijenjali svijet, istaknuo je Puhovski.

Na ovogodišnji festival stiže više od 100 gostiju, prikazuje se 102 filma. Je li današnja dokumentaristika doista tako bogata:

– Dokumentaristika je sve bogatija, ali ne znači nužno da ta kvanititeta uvijek prelazi u kvalitetu, jer je danas tehnički daleko lakše snimati. Ja, kad sam bio na Akademiji, snimao sam film koji je trajao pola sata i dobio sam za to dva sata materijala. To su bila neka druga vremena. Međutim, dokumentarni film je postao dio filmske industrije i to ga je jako promijenilo. On, dakle, slijedi neke zakone filmske industrije, koji se meni neki sviđaju, a neki ne, ali to je moj problem. Postaju na neki način i skuplji, kompliciraniji, po dvije godine se zna raditi na razvoju projekta, što je u nekim slučajevima dobro, a u nekima bi samo trebalo uzeti kameru i izaći i nešto snimiti. To može biti problem, ali mi kao festival prikazujemo i jedne i druge, napomenuo je je Puhovski za HRT.

Foto: Screenshot HRT

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest