Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Plenković najavio novi paket mjera pomoći građanima zbog inflatornih pritisaka 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u jučerašnjoj izjavi za medije kazao je da Vlada priprema peti paket mjera, kojim se žele spriječiti inflatorni pritisci i pomoći najugroženijim građanima u hrvatskom društvu.

Rekao je da je parlamentarna većina podržala predloženi paket mjera na danas održanom sastanku, prvom nakon ljetne stanke.

Sastanak je održan i s predsjednicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Zajednicom općina, koji su također podržali Vladin paket mjera.

Paket mjera na sjednici Vlade u četvrtak

“U sljedeća dva, tri dana finalizirat ćemo ovaj paket. Održat ćemo još konzultacije sa socijalnim partnerima te predstavnicima umirovljenika i po uobičajenoj praksi predstaviti ga na sjednici Vlade u četvrtak”, rekao je Plenković.

U svakom slučaju, dodao je, cijela ova dinamika nakon ljetne stanke ide upravo onako kako smo htjeli i planirali. “Prvo, zakon o izbornim jedinicama, drugo aneks Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, treće, paket poreznih zakona i poreznih izmjena i sada cijeli paket mjera”, kazao je premijer, istaknuvši da hrvatska Vlada brine kako da poveća plaće poreznim izmjenama i pomogne građanima i gospodarstvu.

Dodao je da će paket mjera biti predstavljen na sjednici Vlade u četvrtak.

Dijalog s predstavnicima trgovačkih lanaca o cijenama proizvoda

Upitan o sutrašnjem sastanku s predstavnicima trgovačkih lanaca o cijenama proizvoda, premijer je kazao svi građani moraju ići u trgovine i kupiti temeljne proizvode koji su dio košarice. Dodao je da je riječ o dijalogu s predstavnicima trgovačkih lanaca koji nije vezan uz paket mjera, istaknuvši da su cijene rasle neovisno o uvođenju eura, a ne zbog eura, kao što neki žele lažno prezentirati u hrvatskoj javnosti.

Upitan je li razgovarao s predsjednikom Uprave HEP-a Franom Barbarićem, premijer je potvrdio da je bio na sastancima jer je HEP jako važan u kontekstu donošenja paketa mjera u energetskoj krizi.

“Nismo razgovarali ni o čemu drugom jer radimo na paketu mjera. Sve odluke koje ćemo donositi, bit će naše, a ne isprovocirane oporbom ili medijima”, ustvrdio je Plenković.

Istaknuo je da su cijene plina i struje bile višestruko jeftinije zahvaljujući odlukama Vlade. Dodao je da će u četvrtak biti prikazani grafovi, koji će pokazati gdje se nalaze hrvatska kućanstva u usporedbi s drugim članicama Europske unije kada je riječ o cijenama plina i struje.

Jadrolinija

Pošaljite vijest