Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Plenković: Dodatnim porezom na dobit uprihodili smo 235 milijuna eura i plasirali ih onima kojima je najpotrebnije

Novi paket mjera, kao i inače, bit će cjelovit i pomoći će svima onima kojima je u ovim okolnostima to potrebno, a u ovom se trenutku finalizira i predstavit će se idući tjedan, kazao je premijer Plenković novinarima na otoku Braču, gdje je sudjelovao na svečanom otvorenju Organizacijske jedinice Odjela za pružanje izvaninstitucionalnih usluga Centra za odgoj i obrazovanje ”Juraj Bonači”.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom otvorenju Organizacijske jedinice Odjela za pružanje izvaninstitucionalnih usluga Centra za odgoj i obrazovanje ”Juraj Bonači” na otoku Braču. Uz predsjednika Vlade bio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

U svom govoru tom prigodom, premijer Plenković istaknuo je da je ključna poruka tog važnog projekta, koji će obogatiti kvalitetu života na otoku Braču, poruka uključivosti. Stoga je, dodao je, velika sreća koja je danas vidljiva na otoku Braču zbog realizacije ovog projekta nešto što dodatno oplemenjuje i učvršćuje u namjeri i želji da društvo učinimo boljim. Vlada će to, nastavio je, činiti i dalje i to politikama koje su usmjerene ka smanjivanju nejednakosti u društvu, većoj uključenosti te jačanju sustava socijalne skrbi i snažnije mjere socijalne politike.

U tom je kontekstu istaknuo da su upravo prije nekoliko dana pripremljene završne točke novog Zakona o inkluzivnom dodatku, koji će uskoro biti pušten u javno savjetovanje.U hrvatske otoke uloženo dvije milijarde eura, dodatnih 150 milijuna u novoj financijskoj perspektivi
 

Naglasivši kako se radi o prvom centru ove vrste na bilo kojem od hrvatskih otoka, premijer je dodao da je u proteklih sedam godina mandata u otoke investirano dvije milijarde eura.

“To je jedna ogromna investicija u renesansu hrvatskih otoka, pomorskih i ribarskih luka, prometnu infrastrukturu, energetsku infrastrukturu, vodno gospodarstvo i niz drugih projekata koji dižu kvalitetu života na otocima”, kazao je predsjednik Vlade.

Govoreći o naporima da se uvjeti života na otocima učine jednakima onima na kopnu, podsjetio je i na poseban program u novoj financijskoj perspektivi vrijedan 150 milijuna eura namijenjen isključivo otocima, a prije nekoliko godina donesen je i novi Zakon o otocima te nova Strategija razvoja otoka.U sljedećih nekoliko godina 1,7 milijardi eura ulaganja u obrazovnu infrastrukturu
 

Jednako tako, dodao je, Hrvatska se nalazi pred najvećim investicijskim ciklusom u obrazovnu infrastrukturu.

“Vjerujući da je, uz digitalizaciju, dekarbonizaciju i demografsku revitalizaciju, ulaganje u obrazovanje ključ kvalitetne budućnosti novih generacija, u sljedećih ćemo nekoliko godina uložiti milijardu i 700 milijuna eura u škole, sportske dvorane i dječje vrtiće”, najavio je. 

To će, dodao je, omogućiti da sav hrvatski obrazovni sustav kroz nekoliko godina bude jednosmjenski, što je cilj politike Vlade.


Novi paket mjera bit će cjelovit, a predstavit ćemo ga idući tjedan
 

Premijer Plenković novinarima je potom odgovarao na pitanja o drugim aktualnim temama, a zanimalo ih je što će sadržavati novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu. Kazao je kako će paket mjera, kao i inače, biti cjelovit, pomoći će svima onima kojima je u ovim okolnostima to potrebno, a u ovom se trenutku finalizira i predstavit će se idući tjedan.

Odgovorio je i na prijedloge pojedinih oporbenih stranaka o oporezivanju marži velikih trgovaca.

“Neka kažu kako, gdje to ima porez na marže? Neka daju jedan primjer”, poručio im je.

Rekao je da je jučer u Vladi održan sastanak posvećen temi inflaciji, na kojem je sudjelovao i guverner Vujčić, kao i svi nadležni ekonomski ministri.

“Nitko od njih još nije saznao koji je to porezni oblik koji oporezuje marže”, dodao je.

Podsjetio je da je prošle godine već donesen zakon o dodatnom porezu na dobit iz kojeg je uprihođeno 235 milijuna eura, a sva su ta sredstva plasirana onima kojima je to najpotrebnije.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest