Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

PGS vrlo oštro o prijedlogu ministra zdravstva da u najavljenoj reformi županijske i gradske bolnice postanu vlasništvo države

“Disfunkcionalno zdravstvo o kojemu danas priča ministar Vili Beroš zdravstvo je kojim u već dva mandata upravlja Vlada Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ista ta Vlada dva mandata nije učinila baš ništa da isto to zdravstvo postane funkcionalno”, rekao je počasni predsjednik i liječnik Nikola Ivaniš na konferenciji za novinare PGS-a što su je sazvali ponukani najavama ministra zdravstva Vilija Beroša da će država vlasnički i upravljački preuzeti županijske i gradske bolnice.

“Sada se žale se da je broj bolnica u Hrvatskoj danas prevelik, ali ista ta Vlada nije učinila baš ništa da pitanje broja bolnica objektivizira i odluči treba li ih toliko ili ne treba, kojih treba, a kojih ne. I sada, onako, gotovo usput, u razgovorima s novinarima, ministar zdravstva progovara o reformi i najavljuje je, a ja pitam u ime svih zainteresiranih građana gdje točno možemo uguglati, kliknuti i izlistati neki dokument naziva „Reforma zdravstva u Republici Hrvatskoj 2023.“. Ne, toga nema, a čitava se njegova kvazireforma svodi na podržavljenje bolnica što su danas u vlasništvu županija ili gradova”, ustvrdio je Ivaniš.

Rekao je i da je zdravstvo izrazito složen i kompleksan, velik i skup sustav te da ga se ne može reformirati ovakvim idejama čovjeka koji godinama za to područje nije učinio ništa i koji je za takvu reformu nekompetentan.

“To je van pameti! Upravo suprotno od HDZ-ove ideje, sedam kliničkih bolničkih centara što su sada u vlasništvu države trebalo bi reorganizirati tako da njihovi suvlasnici postanu lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave. Tada bi svaki taj KBC radio bolje, kvalitetnije i odgovornije nego danas. A, isto tako, treba znati da je za moguće gubitke općih bolnica, koje danas nisu u vlasništvu države, i o kojima Beroš govori, odgovorna i država, odnosno njegovo ministarstvo koje nije poduzelo baš ništa da ti dugovi budu riješeni, odnosno da ih ne bude, rekao je Ivaniš i dodao da u Primorsko goranskom savezu smatraju da sve zdravstvene ustanove u vlasništvu Primorsko-goranske županije moraju i ostati u njezinu vlasništvu te da će ta stranka učiniti sve da tako i bude. Država u njihovo stvaranje, u njihovo dobro poslovanje, u njihove kadrove nije uložila ništa i nema prava na njih. A, uz to, svaki euro uložen u državni KBC, naš je, novac je građana koji pune državnu i blagajnu Ministarstva zdravstva pa im se valjda kroz zdravstveni sustav mora nešto i vratiti. Ne daju nama Plenković i Beroš ništa, to je nije državni, Vladin ili HDZ-ov već naš novac”, zaključio je Nikola Ivaniš.

Bolnice im trebaju da bi u njih instalirali sebi podobne ravnatelje

Politički tajnik stranke Franjo Butorac prisjetio se da je slična kampanja vođena još u prvim godinama postojanja samostalne Hrvatske, ali je tada država šapu stavila ne na bolnice već na imovinu općina i zajednica općina uopće.

“Rijeka je tada preduhitrila državu pa se upisala na brojnu gradsku imovinu: škole, kulturnu ustanove i mnoge druge objekte. Danas svjedočimo istom scenariju, istoj pohlepi države koja je odlučila ugrabiti sve bolnice bez ikakvih kriterija. Ministar Beroš, koji već godinama rukovodi zdravstvom, javno govori da je današnji hrvatski bolnički sustav disfunkcionalan pa se sada hvali da će podržaviti sve bolnice i usisati ih u isti daj disfunkcionalan sustav kojega već godinama neuspješno vodi. Ministar Beroš, dakle, potpuno je nesposoban ministar, a tema kojom se bavi, reformom zdravstva, apsolutno mu je strana. Potom, javno progovara da upisivanje upravljačkih i vlasničkih prava ne podrazumijeva nužno da će svi ravnatelji biti smijenjeni. Naravno da neće svi već samo oni HDZ-u i njemu nepodobni, rekao je Butorac pa primijetio da je velika većina i danas postojećih hrvatskih bolnica teritorijalno smještena u dijelu Hrvatske koji se nekada nazivao Vojnom krajinom. Riječ je, dodao je, o bolnicama koje su u to doba građene kao vojne bolnice, a opstale su i do danas bez ikakvog racionalnog promišljanja i poslovanja ili logike, niti jedna nije preoblikovana u specijalnu bolnicu ili možda ustanovu za palijativnu skrb. Zašto se Beroš i HDZ s time nisu uhvatili u koštac sve ove godine već će takve zdravstvene ustanove, u koje je samo Primorsko-goranska županija kao osnivač uložila ne manje od 200 milijuna svojih izvornih proračunskih kuna i učinila ih kvalitetnima, sada samo zgrabiti”, upitao je na kraju politički tajnik PGS-a.

Regionalisti su najavili da će inzistirati da ova tema bude točka dnevnog reda na sljedećoj sjednici Skupštine PGŽ pa da se tada javno i jasno vidi što sve političke opcije u Skupštini misle o Beroševom prijedlogu.

Jadrolinija

Pošaljite vijest