Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Otvorenjem izložbe „Arheološka nalazišta i povijesni lokaliteti istočne Turske“ započeo 4. Tur fest

Tur fest manifestacija je koja se održava u jubilarnoj 100. obljetnici osnutka Republike Turske, a koju vodi Hrvatsko-tursko društvo Rijeka. Festival i izložbu postavljenu na postamentima na riječkom Korzu otvorili su zamjenica župana Marina Medarić, predsjednik Hrvatsko-turskog društva Rijeka Vedran Obućina, direktor Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” Fuat Korkmaz i voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Rijeke Plamena Šarlija.

Fotografske zabilješke prikazuju najstarija civilizacijska arheološka nalazišta i povijesne lokalitete u regiji istočne Turske koja je bila dijelom drevne Mezopotamije, područja u jugozapadnoj Aziji između rijeka Eufrat i Tigris. Autorica i članica HTDR Mirjana Lončar načinila je svojom kamerom 113 izložbenih fotografija godinu dana prije katastrofalnog potresa u veljači 2023. godine.

“Izložba koju danas otvaramo pruža nam priliku da istražimo duboko ukorijenjene veze između religije, povijesti i kulture. Arheološka nalazišta nisu samo svjedoci drevnih vremena, već i mjesto gdje su se rađali mitovi i legende koje su oblikovale našu kolektivnu svijest”, istaknula je zamjenica Medarić.

Izložba je pripremljena dvojezično, na hrvatskome i engleskome jeziku. Urednice izložbe i autorice tekstova i pratećeg kataloga su Esma Halepović Đečević i Tea Perinčić.

Otvorenju izložbe nazočili su i Ahmed Hamdi Şuşoğlu – savjetnik za vjerska pitanja te Irfan Cirit- savjetnik Ministarstva unutarnjih poslova RT, iz Veleposlanstva Republike Turske kao i Bari Ahmedi- predsjednik Zajednice Turaka u Hrvatskoj.

Izložba ostaje otvorena do 27. rujna 2023. godine.

Jadrolinija

Pošaljite vijest