Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ovog četvrtka u Filodrammatici otvorenje izložbe “Hipertèlia” umjetnice Mónice Rikić

Kao nastavak sustavnog predstavljanja umjetničkih instalacija i radova koji primjenjuju digitalnu tehnologiju, umjetnu inteligenciju i algoritme – s ciljem kritičkog sagledavanja suvremenih događanja u svijetu – udruga Drugo more od 9. do 31. svibnja u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) ugošćuje samostalnu izložbu Hipertèlia novomedijske umjetnice Mónice Rikić iz Barcelone.

Izložbu će se otvoriti u četvrtak 9. svibnja u 20 sati, prije čega će umjetnica u velikoj dvorani Filodrammatice u 19 sati održati kratko izlaganje o svojem radu.

U svojoj umjetničkoj praksi, Mónica Rikić kombinira kreativno programiranje i elektroniku s ne-digitalnim objektima, oblikujući interaktivne projekte, robotske instalacije i ručno izrađene elektroničke uređaje.

Hipertèlia je pojam koji na katalonskom jeziku označava povećanje organa do te mjere da više ne obavlja svoju funkciju. Umjetnica primjenjuje pojam na kognitivne tehnologije, ocjenjujući da su i same postale prenapuhani organ. Budući da takvo stanje izaziva osjećaje anksioznosti i neizvjesnosti o budućnosti, postavlja se pitanje: kakvu kontrolu imamo u definiranju te budućnosti?

Izložba stoga proizlazi iz namjere da se iz perspektive umjetnosti i kritičkog mišljenja predlože alternativni pristupi budućnosti umjetne inteligencije. Za razliku od drugih prijedloga koji djeluju unutar poveznice umjetne inteligencije i umjetnosti – općenito usmjerenih na kreativne mogućnosti strojeva – ovaj projekt se temelji na propitivanju, istraživanju i eksperimentiranju s karakteristikama koje umjetni kognitivni sustavi moraju imati kako bi ih se moglo smatrati živim organizmima.

U vrijeme kada razlika između prirode i kulture više nije dovoljna za razumijevanje sadašnjosti, suživot više vrsta više se ne odnosi samo na odnose između ljudi i ne-ljudi, pri čemu Hipertèlia predlaže uključivanje tehničkih objekata u taj zbroj. U svojoj cjelini, projekt preslikava evoluciju tehnoloških sustava u organske sustave kroz izložbenu kompoziciju prostora, podijeljenog na šest međusobno povezanih faza ili instalacija: (geneza, simulacija, replikacija, kreacija, evolucija i revolucija), pitajući se – jesmo li i pod kojim uvjetima spremni prihvatiti umjetne neorganske sustave kao neovisan i aktivan dio oblikovanja svijeta?

Uz financijsku podršku finske organizacije M-Cult, na riječkoj će izložbi prvi puta biti izložen i rad Hipèrbole (2023.), nastao u suradnji s digitalnom umjetnicom i psihologinjom Gemom FB Martín u okviru rezidencije European Media Art Platform u interdisciplinarnoj mreži Hexagram, sufinancirane od strane Europske unije. Osnovni cilj ovog rada je izazvati prevladavajuću ulogu govornog i pisanog jezika u izražavanju spoznaje i komunikaciji između strojeva i ljudi. S naglaskom na izražavanje pomoću tijela, radom se kod posjetitelja nastoje pobuditi doživljaji postojanja i života kod mehaničkih organizama koje je izradila sama umjetnica.

Mónica Rikić je sudjelovala na međunarodnim festivalima poput Ars Electronice, Creative Tech Week NY, Robotronice i FILE-a, a radove je izlagala u institucijama poput CCCB-a, La Capelle i Caixaforuma. Dobitnica je Katalonske nacionalne nagrade za kulturu 2021. godine, a njezin rad također je priznat na Japan Media Arts Festivalu, A MAZE-u u Berlinu i na Margaret Guthman natjecanju glazbenih instrumenata u Atlanti. Sudjelovala je na više umjetničkih rezidencija u različitim institucijama diljem svijeta.

Nakon otvorenja, izložbu je moguće posjetiti do 31. svibnja, radnim danima od 11 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom od 17 do 20 sati, uz mogućnost dogovora drugih termina uz prethodnu najavu. Više o izložbi doznajte na ovoj poveznici.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest