Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Otvorena završna konferencija EU projekta “proGIreg”

Veliki europski projekt „proGIreg – Urban transitions through nature-based solutions: Open. Green. Together.“, u kojem je Zagreb jedan od gradova predvodnika, uz Torino i Dortmund, privodi se kraju. Tim povodom, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet otvorio je danas u Maloj dvorani KD Lisinski završnu konferenciju na kojoj će biti sumirani rezultati ovog petogodišnjeg projekta.

Dvodnevnoj konferenciji prisustvuju predstavnici gradova sudionika (Zagreb, Torino, Dortmund, Ningbo, Pirej, Zenica, Cluj-Napoca i Cascais) te znanstveni partneri u projektu, a skupu su se pridružili i neki gostujući gradovi (Barcelona, Beograd, Murcia i drugi).

Zamjenik Korlaet izrazio je dobrodošlicu okupljenima te naglasio kako je jedan od glavnih ciljeva zagrebačke gradske uprave ozelenjivanje grada pa će se tako kroz Generalni urbanistički plan osigurati više urbanog zelenila, a kao veliki potencijal istaknuo je brownfield područja poput Gredelja i Badela te općenito gradske blokove unutar kojih je također moguće ozelenjivanje.
Zamjenik će kasnije danas sudjelovati i u panel raspravi na temu mogućnosti, ograničenja i lekcije koje smo dobili kroz rješavanje urbanih izazova rješenjima temeljenim na prirodi.
Na panelu će sudjelovati i premijerka Zeničko dobojskog kantona Amra Mehmedić, gđa. Heather Brooks, g. Marijo Spajić te Marco Acri sa sveučilišta Nova Gorica.

O projektu i srodnim temama raspravljali su i Marie Yeroyanni iz DG Research and Innovation Europske komisije, Heather Brooks iz EUROCITIES te ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Nikša Božić.

Drugi dan konferencije održat će se u Sesvetama, u info centru projekta, i bit će orijentiran na teme uže vezane uz projekt i njegovu provedbu.

Naziv projekta akronim je za produktivnu zelenu infrastrukturu u svrhu postindustrijske urbane obnove, te je u Zagrebu proveden na prostoru nekadašnje tvornice Sljeme u Sesvetama.
Kroz projekt je uređen terapijski vrt za osobe sa posebnim potrebama, modularna urbana farma, te info centar projekta, a dovršavaju se modernizacija postojećeg urbanog vrta i pješačko biciklistička staza.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest