Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Otvorena 50. jubilarna kolonija kipara naivaca u Ernestinovu

park-skulptura

Sinoć je u Parku skulptura u Ernestinovu otvorena jubilarna 50. kiparska kolonija. I sam park jedinstven je u Hrvatskoj, pa i u svijetu jer čuva prikaz radova koje su tijekom pola stoljeća stvarali kipari naivci. Da Ernestinovo živi sa svojom kolonijom najbolje pokazuju mnogobrojni posjetitelji koji će tijekom tjedan dana imati priliku vidjeti kako nastaju spektakularni radovi u slavonskom hrastu.

“Jedna prekrasna prigoda za nas i našu općinu, slavimo 50 godina stvaralaštva skulpture naive. Iznimno smo ponosni na naše kipare kao i na sve one entuzijaste koji su od prvog dana s nama i grade ovu iznimno značajnu koloniju i manifestaciju”, rekla je načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić dodajući kako iz godine u godinu nakon kolonije ostaju vrijedna i jedinstvena umjetnička djela koja su prepoznatljiva i izvan granica Hrvatske.

U jedinstvenoj kiparskoj tehnici nastat će radovi 15 kipara, među kojima je i dvoje djece s njihovim mentorom, a ovogodišnja tema „Naši stari“ je svojevrsna retrospektiva i povratak u  1973. godinu kada su koloniju započeli Petar Smajić, Siniša Tešankić i Mato Tijardović.

“Pedeset godina tradicije i kulture je velika stvar, ne samo za Ernestinovo nego i za cijelu našu županiju. Ova je manifestacija pronijela ime Ernestinova po cijelom svijetu jer radovi kipara ernestinovačke kolonije svoja mjesta imaju na svim kontinentima. S ovako dugom tradicijom imamo samo Đakovačke vezove i Vinkovačke jeseni na istoku Hrvatske. Županija će nastaviti podupirati Kiparsku koloniju jer smo svjesni bogate baštine koju nam ostavlja kao i kulturne vrijednosti koja iz godine u godinu raste”, rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Prva kolonija održana je od 1. do 15. kolovoza 1973. godine,  sudjelovalo je 12 umjetnika. Kipari su stvarali u samom središtu mjesta, u ernestinovačkom parku. Svim sudionicima prve, kao i potonjih, kolonija zajednička polazna osnova stvaralaštva je drvo, odnosno hrastovo deblo te zaokupljenost bliskim, svakodnevnim temama.

I danas, nakon 50. godina Kiparska kolonija odolijeva, prkosi vremenu i od tada, Ernestinovo je najznačajnije i najveće sastajalište kipara naive koji u kolovozu na otvorenom, u Parku skulptura, stvaraju monumentalna djela i urezuju tragove dlijeta u trupac starog slavonskog hrasta. Izrađene skulpture se postavljaju u samom parku, te uz glavnu ulicu u Ernestinovu.

Zahvaljujući entuzijazmu male skupine ljudi, ali ne običnih, Ernestinovo je naširoko poznato po svojoj jedinstvenoj Kiparskoj koloniji naive. Posebnost i bogatstvo različitosti kojom Općina Ernestinovo odiše, kulturo nasljeđe i izvorni umjetnički izričaj kojim se mještani ponose upravo je Kiparska kolonija naive, najstarija kolonija naivnog kiparstva u Europi.

Jadrolinija

Pošaljite vijest