Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Osijek spremno dočekuje novu rundu borbe protiv komaraca

Visok vodostaj Drave, koja je prije nekoliko dana doživjela vrh vodenog vala, doveo je do njezina izlijevanja u šumska i močvarna područja koja okružuju grad Osijek, a time i do razvoja nove generacije komaraca. Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin izvijestio je u petak na redovnoj konferenciji za novinare o aktualnoj situaciji na terenu i daljnjim planovima suzbijanja komaraca.

“Kada govorimo o štetama na području grada Osijeka, vodeni val je prošao bez ikakvih posljedica. Sve naše operativne snage bile su spremne i val je prošao relativno mirno. Čeka nas, međutim, nova runda borbe protiv poplavnih komaraca. Dana 14. kolovoza izdane su četiri nove preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije za larvicidno tretiranje na području Halaševa, Sarvaša, Josipovca, Višnjevca, Podravlja i Vinogradske ulice u Osijeku, koje su i provedene 16. kolovoza”, rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin, dodajući da je uzorkovanje obavljeno 17. kolovoza pokazalo relativno niske brojke uhvaćenih komaraca u klopkama na mjernim postajama unutar grada Osijeka.

“Sredinom sljedećega tjedna u šumskim područjima očekujemo pojavu odraslih jedinki poplavnih komaraca kao i izdavanje preporuke NZJZ-a za adulticidni tretman iz zraka cijelog šumskog i močvarnog područja koji okružuje grad Osijek. Pokušat ćemo se obračunati sa što većim brojem komaraca tamo gdje oni nastaju, dok ne dođu u naselja na područje grada. Eventualno pojavu poplavnih komaraca u sama naseljena područja grada očekujemo krajem sljedećega tjedna, ali spremni smo”, kazao je Vulin.

Napomenuo je i kako je s današnjim danom utrošeno 990.000 EUR, te da je za borbu protiv komaraca na raspolaganju još 510.000 EUR.

“Nećemo naše sugrađanke i sugrađane prepustiti na milost i nemilost letećim krvopijama, već ćemo osigurati i dodatna sredstva bude li potrebe, no nadam se da do toga neće doći. Omogućili smo da se svi sportski i kulturni sadržaji održavaju na otvorenom tijekom ovih ljetnih mjeseci i da se možemo normalno kretati vani, šetati i družiti. Nadam da ćemo uspjeti dobiti i ovu drugu rundu borbe protiv komaraca na samom kraju sezone”, zaključio je.

Podsjetio je kako su ove godine u mjerama suzbijanja komaraca učinjeni određeni iskoraci, poput potpisivanja sporazuma s okolnim općinama, avionskog tretiranja iznad naseljenog područja grada te tretmani cijeloga grada i sa zemlje i iz zraka unutar 24 sata, ocijenivši kako su te mjere doprinijele učinkovitijoj borbi protiv komaraca ove godine.

Jadrolinija

Pošaljite vijest