Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Osijek pohvaljen zbog dobre strategije zbrinjavanja vrtićke djece

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom obišao je u ponedjeljak radove na izgradnji dječjeg vrtića u Tenji. Tom prilikom gradonačelnik je podsjetio kako će Grad izgraditi tri nova i nadograditi dva postojeća vrtića, ukupne vrijednosti 6,5 milijuna eura.

“Čak 4,2 milijuna eura su bespovratna sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Grad Osijek u proteklih 30 godina izgradio je samo dva vrtića i kad sam postao gradonačelnik dočekao nas je velik problem, velika lista čekanja i nezadovoljni roditelji. Čim je izašao natječaj prijavili smo na NPOO pet vrtića i svih pet je prošlo, na čemu smo izuzetno zahvalni”, rekao je gradonačelnik Radić.

Izvijestio je kako su izvođači radova uvedeni u posao te da se do njihove izgradnje situacija s manjkom mjesta u vrtićima premostila preuređenjem postojećih prostora.

“Reorganizirali smo određene domaće stanove i Pučko učilište te tako došli do brojki s kojima uistinu možemo biti zadovoljni. Prije nego što smo preuzeli odgovornost za vođenje Grada Osijeka bilo je oko 500 novoupisane djece, sada imamo rekordnih 1004 djece. Od 2021. do današnjeg dana zaposlili smo 80 odgojiteljica na neodređeno vrijeme. Tada se za vrtiće izdvajalo 5,2 milijuna eura, danas izdvajamo 8,7 milijuna”, istaknuo je gradonačelnik i dodao kako Tenja, najveći mjesni odbor, nema vrtić, zbog čega su u Pastoralnom centru formirane dvije skupine, a sve kako tenjska djeca ne bi bila zakinuta.

Ministar Fuchs čestitao je gradonačelniku na ,,dobro osmišljenoj taktici i strategiji zbrinjavanja vrtićke djece”.

“Zahvalio bih i pohvalio gradonačelnika Osijeka koji je nakon preuzimanja dužnosti upravljanja gradom učinio ono što služi za primjer svim ostalima, jer je ovdje što se tiče djece u vrtićima zatečena situacija slična kao i u nekim drugim većim gradovima. I prije pokretanja poziva učinili su sve da nađu alternativna rješenja i rezultat toga je više nego dvostruko povećanje u smještaju djece u vrtiće i jaslice”, istaknuo je ministar.

Dodao je kako je cilj Vlade RH do 2027./28. smjestiti u vrtiće svu djecu koja trebaju ići vrtić, osobito jer se nakon prelaska u cjelodnevnu školu uvodi obveza pohađanja predškolskog odgojno-obrazovnog programa.

“Dodatno olakšanje u segmentu dječjih vrtića bit će mjera Vlade koja će ići na jednu od narednih sjednica, a to je tzv. fiskalno poravnanje vrtića, gdje smo predvidjeli prvi put kontribuciju iz državnog proračuna za sve kategorije. Malo ima razlike u stupnju razvijenosti pojedinih krajeva, ali i oni koji su u najvišoj kategoriji će također dobiti određeni dio novca”, zaključio je ministar Fuchs.

Jadrolinija

Pošaljite vijest