Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Osigurano 6,13 milijuna eura za Centar za starije osobe u Velikoj Gorici

Velika Gorica dobiva Centar za starije osobe odnosno, starački dom s dodatnim uslugama za građane treće životne dobi! Nakon što je Grad osigurao zemljište, pripremio građevinski projekt i ishodio građevinsku dozvolu, a projekt najavio svojim proračunom, potvrđeno je da će s velikih 6,1 milijuna eura u njegovoj gradnji pomoći i država.

Projekt goričkog Centra za starije je prijavljen na poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za financiranje gradnje centara za starije osobe kojim će se graditi 18 ovakvih centara u Hrvatskoj, po jedan u županiji, a Velika Gorica se dobrim projektom izborila ispred prijava Samobora, Svete Nedelje i Dugog sela!

“Dobili smo maksimalni iznos koji smo mogli dobiti po natječaju. Ukupni iznos investicije će biti preko 11 milijuna eura, međutim sredstva ćemo osigurati i iz Županije i gradskog proračuna, s time smo i računali, i u proračunu za sljedeću godinu će biti sve spremno da na proljeće krene realizacija ovoga doma”, kazao je gradonačelnik Ačkar zahvalivši se Vladi RH na kontinuiranom prepoznavanju potreba našega grada.

Centar će se izgraditi u Ulici Podložnica odmah do novog Poduzetničkog inkubatora. Ovim projektom predviđa se izgradnja i opremanje zgrade gotovo nulte kategorije (nZEB) energetske ovisnosti, etažne visine: djelomično podrum i prizemlje te dva kata. Građevinska bruto površina zgrade iznosi 5.960,70 m2.

Centar će pružati institucijske i izvaninstitucijske usluge – institucijske usluge podrazumijevaju uslugu smještaja starijih osoba sa 102 ležaja, prema propisima 3. i 4. kategorije, a izvaninstitucijske usluge čine usluge dnevnog i poludnevnog boravka, pomoći u kući, savjetovanja i psihosocijalne podrške koja uključuje fizikalne i radne terapije, usluga kineziterapije i skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja. Integrirana primarna zdravstvena skrb uključivat će uz terapije i ambulantu obiteljske medicine. Uz 102 korisnika u stalnom smještaju očekuje se da će ostale usluge koristiti preko 500 korisnika.

“Ovo će biti najmodernija vrsta staračkog doma u Hrvatskoj koja neće obuvaćati samo smještaj već i vaninstitucijske usluge. Uz pomoć u kući tu je dnevna skrb programima kako u društvenom aspektu, redovnu kontrolu općega zdravlja i drugo, što čini bitni razliku od ostalih uobičajenih staračkih domova. Ovo je najvažniji socijalni projekt koji smo čekali desetljećima”, dodao je Ačkar.

Pročelnik Domagoj Ilečić istaknuo je kako se radi o projektu s nadstandardom od osnovnih usluga za treću životnu dob koje pružaju starački domovi.

“Od pomoći u kući s mobilnim timovima koji će pomagati starijima koji ne mogu samostalno živjeti u domaćinstvu, dostavljat će im se obroci i obilaziti one koji se teško brinu o sebi. Stariji će moći doći u Centar podružiti se, odraditi terapije, bit će dostupna psihosocijalna pomoć i uz obiteljskog liječnika će moći dobiti svu potrebnu pomoć. Od 100 ležajeva osigurano je 30% kapaciteta za osobe s demencijom i Alzheimerovom bolesti”, kazao je Ilečić.

Početak gradnje, kako je rečeno, očekuje se u proljeće, a prve korisnike Centar za starije će primiti u 2025. godini.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest