Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Odobreno 3,5 milijuna eura za projekt energetske obnove Guvernerove palače

Odobreno je 3,5 milijuna eura bespovratnog iznosa za projekt energetske obnove Guvernerove palače kojim će se ostvariti ušteda u godišnjoj potrošnji primarne energije za grijanje i hlađenje od 72 posto te smanjiti troškovi održavanja objekta koji će nakon završetka projekta biti gotovo minimalni.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja Rijeka, Tamara Mataija iznijela je detalje o energetskoj obnovi koja započinje u rujnu ove godine naglasivši kako je ovdje riječ o kompleksnom projektu kojim će se izvršiti brojni zahtjevni radovi unutar ustanove.

„Ugradit će se učinkoviti sustavi grijanja i hlađenja, fotonaponski moduli za proizvodnju električne energije, obnovit će se unutarnja stolarija, ugraditi LED rasvjeta, unaprijediti sigurnosni uvjeti ugradnjom suvremenog sprinkler sustava te postaviti toplinska izolacija. Pored uštede energije, smanjit će se emisija stakleničkih plinova za 83 posto. Radovima je predviđena i ugradnja dizala za posjetitelje čime se povećava dostupnost muzejskih sadržaja osobama sa slabijom pokretljivošću“, rekla je ravnateljica Mataija.

S obzirom na to da se moraju podizati svi podovi zbog ugradnje instalacija, svi izlošci, fundus i uredi muzeja morat će se preseliti na druge lokacije, komentirala je Mataija nadodavši da su trenutno u komunikaciji s Gradom Rijekom o eventualnom korištenju nekog dostupnog gradskog prostora.

Povrh odobrenih sredstava, Primorsko-goranska županija osigurat će dodatnih milijun eura namijenjenih za premještanje i adekvatnu pohranu muzejske građe i dislociranih ureda te za podmirenje dijela troškova građevinskih radova.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest