Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Obnovljeni Perivoj Pejačević pravi je biser turističke priče Našica

Danas je u Perivoju Pejačević održan radni sastanak na terenu na kojem su sudjelovali predstavnici Grada Našica i komunalne tvrtke Našički park d.o.o. Tema sastanka bila je završetak obnove Perivoja i daljnje uređenje ovog bisera našičkog kraja. U obilasku Perivoja bili su gradonačelnik Krešimir Kašuba, pročelnik Upravnog odjela za investicije i prostorno planiranje Matija Brkić, voditelj Odsjeka za investicije, urbanizam i zaštitu okoliša Božo Papac, direktor NARA-e Ivan Belošević, direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler te djelatnici Našičkog parka d.o.o. Hrvoje Žiha, Mirela Rončević, Mišo Svržnjak, Matija Gvozdanović, Goran Novaković i Iva Lončarević.

Gradonačelnik Kašuba naglasio je da je Grad Našice jedinstven po ovom prirodnom bogatstvu, jer je jedini koji na maloj površini posjeduje park engleskog i francuskog stila koji je kompletno obnovljen prema primjeru iz života obitelji Pejačević. Perivoj Pejačević inače je spomenik parkovne arhitekture, a u posljednje dvije godine u njega je uloženo 2 milijuna eura.

“Park je nakon obnove dobio i nove sadržaje, novouređene šetnice, rasvjetu, Posjetiteljski centar, hologram Dore Pejačević, novouređena igrališta za tenis, odbojku, mali nogomet i košarku, veliko parkiralište na Vašarištu, te pješačko-biciklističku stazu. Sve to čini osnovni zadatak ovog europskog projekta, a to je razvoj turističke priče u Našicama. U protekle dvije godine puno smo uložili u Turističku zajednicu i tako napravili jedan odmak i jednu novu priču koja će promicati Grad Našice. Ipak vrhunac očekujemo u sljedećih par mjeseci kada će biti završeni i otvoreni, u sklopu kulturne baštine, Veliki dvorac, Mali dvorac i Gregerova vila, oni će zajedno sa trgom i Perivojem činiti temeljnu osnovu za promidžbu Grada Našica u turističkom smislu. Da bi to sve bilo tako potrebno je pojačano održavanje, pa tako završeni Perivoj predajemo na upravljanje Našičkom parku d.o.o. Grad Našice je odlukom Gradskog vijeća i Gradonačelnika odlučio znatna sredstva uložiti u komunalnu tvrtku, a zauzvrat, u sljedećih nekoliko mjeseci, očekujemo određene pomake”, rekao je gradonačelnik Kašuba i dodao da se dalje ide u uređenje jezera i Paviljona, koji nisu bili u sklopu projekta. Za uređenje oba će se tražiti sredstva Europske unije, a ostalo će se osigurati iz Proračuna Grada Našica.

Uređenje Perivoja od sada na visokoj razini

Kako je i najavio gradonačelnik Kašuba, krenulo se u reorganizaciju, ali i ulaganje u kadar i opremu Našičkog parka d.o.o. kako bi Perivoj zasjao u punom sjaju, a održavanje bilo na visokoj razini. Komunalna tvrtka do sada je uređivala Perivoj, no u manjem obimu, a sada će po primjeru na druge gradove uvoditi novije tehnologije, ali i stručnu brigu za hortikulturalno uređenje kakvo Perivoj i zaslužuje.

“Nakon ulaganja u Perivoj došli smo do velikog povećanja obima poslova i povećane razine održavanja, pa smo sada u procesu prilagođavanja novim potrebama. Radimo na tome da se ekipiramo kadrovski i uložimo dodatna sredstva u opremu. Od proljeća smo u stalnoj komunikaciji s Gradom tražeći rješenja, načine i modele za održavanje na visokoj razini. Dosta je zahtjevno pronaći ljude koji će se baviti samo tim poslom, no počeli smo. Danas s nama radi stručni suradnik, kvalitetna osoba, koja nadzire kompletne procese održavanja u Parku i to nam je jako bitno kako bi sve bilo u skladu sa strukom. U tom ćemo smjeru nastaviti i dalje. Ljudi koji će ovdje raditi moraju biti osposobljeni da rade ovaj vrlo zahtjevan posao. Našičani vole ovaj park, on je veliko blago našeg grada, a napredak u održavanju se već vidi. Ipak vrhunac se očekuje na proljeće sljedeće godine”, rekao je direktor Našičkog parka d.o.o. Hrvoje Žiha.

Perivoj je turistički biser Našica

Kako navodi Ines Resler, obnovljeni Perivoj Pejačević uz kulturne objekte koji su u samom završetku činit će kompletnu turističku ponudu ovog kraja, pa su upiti za turističke ture sve češći.

“Perivoj oko dvorca obitelji Pejačević zapravo je nepresušan potencijal i izvor novih ideja vezano za turističku ponudu Grada Našica. Naravno da je tome uvelike doprinijelo ulaganje u prirodnu i kulturnu baštinu, pa imamo veliki interes za vođene turističke ture u Perivoju. Tako je i nastala manifestacija Večer vina u Perivoju koja se održava u siječnju, gdje prikazujemo povijest i kulturu Našica, obitelji Pejačević i lokalne proizvođače. Na to se veže i manifestacija Dani slavonske šume koja se održava u rujnu, kontinuirano 23. godine, iako je ona i starija, privlači sve veći broj posjetitelja. Nama iz Turističke zajednice, pa tako i Gradu, je važno da je Perivoj na jednom visokom nivou što se tiče uređenosti”, rekla je direktorica Ines Resler te zahvalila Gradu Našicama na potpori.

Jadrolinija

Pošaljite vijest