Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Obnovljen običaj blagoslova plovila i posada – Porcijunkula u Malinskoj

Na dan svetkovine Gospe od Anđela – Porcijunkulu, vlasnici barki i brodova s Krka, Cresa i Lošinja stoljećima plove na Glavotok, franjevački glagoljaški samostan iz 15. stoljeća kako bi primili blagoslov za svoja plovila i posadu.

S ciljem revitalizacije i dodatne promocije lokalne kulture, DUBoak – interpretacijski centar maritimne baštine, organizirao je prigodni program namijenjen svim zaljubljenicima u more i barke.

Najstariji malinskarski brod Kapetan Ivan, brojnim je posjetiteljima omogućio panoramsku vožnju uvalom Čavlena do Glavotoka i natrag. Ispraćaj i doček putnika održao se ispred DUBoak-a uz tradicijsku glazbu i vrhunsku lokalnu gastronomsku ponudu.

Okupljene je u ime Primorsko-goranske županije pozdravila pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić.

Događaj kojim je započelo obilježavanje Gospe od Anđela 2. kolovoza zbio se 1216. godine kada je Sveti Franjo izmolio oprost grijeha kod pape Honorija III. koji je pak odobrio poseban oprost onima koji pohode crkvicu Porcijunkule – malog svetišta koje je uspostavio upravo Sveti Franjo kako bi od svijeta odvojio tek njegov „komadić” (lat. portiuncula) kako bi mogao skromno i ponizno služiti Bogu. Otada, na ovaj dan vjernici diljem svijeta traže oprost grijeha.

Jadrolinija

Pošaljite vijest