Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Obilježena 32. godišnjica stvaranja hrvatske policije u Baranji

hrvatska policija u Baranji

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja ispred Policijske postaje u Belom Manastiru obilježena je 32. godišnjica stvaranja hrvatske policije u Baranji. U počast poginulim baranjskim policajcima u ime župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda vijenac je položio predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Antun Blažević, dok je saborski zastupnik Stipan Šašlin položio vijenac u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Antun Blažević je podsjetio da su 13. kolovoza 1991. godine u Baranji poginula tri hrvatska policajca (Zoran Sinanović, Marijan Kuzman i Vidoja Marić), što je bio početak onoga što je slijedilo nakon zauzimanja Baranje od strane tzv. JNA.

“Pripadnicima 4. postaje trebamo uvijek odavati osobitu počast jer su jedina policijska postrojba koja je čitav Domovinski rat iznijela na prvim crtama, u rovovima, a i nakon povratka i mirne reintegracije je bilo žrtava. To ne smijemo zaboraviti nego se uvijek prisjećati”, rekao je Blažević, dok je o ratnom putu govorio ratni zapovjednik baranjske policije Ante Prgomet. Naglasio je da je kroz postrojbu prošlo oko 650 pripadnika od kojih je 78 ranjeno, a šest je poginulih.

“Danas se prisjećamo prvih žrtava, naših policajaca u Baranji, ali i svih ostalih hrvatskih branitelja koji su dali živote u obrani svoje domovine. Prognani Baranjci, ljudi koji su izgubili sve materijalno što su imali, tada su imali samo jaku vjeru, volju i domoljublje te stali u obranu Osijeka i Republike Hrvatske jer su bili svjesni da će se jedino obranom Osijeka i Hrvatske vratiti u svoju Baranju, što su u konačnici i učinili”, kazao je Stipan Šašlin.

Jadrolinija

Pošaljite vijest