Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Obilježena 31. obljetnica razmjene ratnih zarobljenika u Nemetinu

Prigodnim programom uz spomenik Vrata slobode u Nemetinu, prigradskom naselju Osijeka, obilježen je Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora u Domovinskom ratu, odnosno 31. obljetnica velike razmjene logoraša. Tog dana 1992. godine iz koncentracijskih logora u Stajićevu, Begejcima, Nišu i drugim mjestima u Srbiji slobodu je ugledalo 714 hrvatskih branitelja i civila koji su preživjeli višemjesečne jezive torture.

Obilježavanje ovog događaja, kao i ranijih godina, organizirali su članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, a 14. kolovoza je odabran za Dan sjećanja jer je tada bila najveća razmjena zarobljenika u Domovinskom ratu. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije Damir Buljević ističe kako se preživjeli logoraši svake godine okupljaju u Nemetinu kako bi oživjeli sjećanje na sve zatočenike srpskih koncentracijskih logora.

“Na ovom mjestu bila je najveća razmjena, ovdje su slobodu doživjeli ljudi koji su mjesecima bili zatočeni. U to vrijeme puno je učinili hrvatska Vlada i Hrvatska vojska, kao i institucije Grada Osijeka. Svi se sjećamo i emotivnog događaja na Trgu Ante Starčevića u Osijeku i dok smo mi ovdje svake godine obilježavat ćemo trenutak razmjene”, kazao je Buljević te podsjetio kako je do kraja 1991. godine razmijenjeno više od 2.000 hrvatskih branitelja i civila, a do kraja Domovinskog rata više od 7.000.

“Svim zatočenicima srpskih koncentracijskih logora želim sretan rođendan, a poručujem da se sjetimo onih koji više nisu s nama. Mnogi od preživjelih su danas bolesni i želim im da što prije ozdrave”, naglasio je Damir Buljević.

“Obilježavamo ovaj dan kako bi iskazali sjećanje na sve koji su bili ratni zarobljenici, prošli torture i utkali sebe u samostalnost naše Domovine. Na preživjelim logorašima i svima nama je da se sastanemo ovdje, obilježimo ovaj Dan i mlađim generacijama prenosimo istinu o tom danu i velikoj razmjeni, ali i svim torturama koje su prolazili u srpskim koncentracijskim logorima, a i da bude jasno tko je činio zločine i zlostavljao ljude u logorima, u čije ime i za čiji račun”, rekao je danas Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Zdravko Komšić također je bio jedan od tada oslobođenih osoba.

“Stupanjem na slobodno hrvatsko tlo, mi smo se ponovno rodili. Osjećaj je bio divan, neopisiv, zadovoljstvo i sreća su bili bezgranični. Grad Osijek nas je dočekao raširenih ruku, uz veličanstven doček na trgu kojeg se uvijek rado sjećam”, kazao je.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest