Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Prisjećajući se stradanja i progona milijuna nedužnih ljudi i osuđujući sve zločine i kršenja ljudskih prava počinjena kroz povijest u ime nedemokratskih ideologija, Vlada se i ove godine pridružuje obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

U spomen i počast žrtvama svih totalitarnih i autoritarnih režima koji su nažalost trajno obilježili i pojedina razdoblja hrvatske povijesti u prošlom stoljeću, predsjednik Vlade Andrej Plenković zapalio je danas svijeće na Gradskom groblju Mirogoj kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, kod Spomen-obilježjima hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednici Tomo Medved i Davor Božinović te ministri Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Nina Obuljen Koržinek.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković polaže vijenac kod spomen-ploče hrvatske Vlade i Udruge zatočenika logora na Sv. Grguru i kod spomen-ploče Vlade na Golom otoku. Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović sudjeluje na komemoraciji kod grobnice u Maclju.

Uz nedvosmislenu osudu svakog zločina, koji i danas izaziva bolne osjećaje kod žrtava, članova njihovih obitelji i cijelog hrvatskog naroda, uime zaštite ljudskog dostojanstva njegujemo kulturu sjećanja na svaku nedužnu žrtvu. Osobitu odgovornost imamo prema obrazovanju mladih generacija o tragičnim razdobljima europske i hrvatske povijesti u prošlom stoljeću, kako se slična zlodjela ne bi nikad ponovila ni zaboravila.

Nedavno bolno iskustvo Domovinskog rata razlog je više za naše trajno sjećanje na sve nedužne žrtve. Životi hrvatskih branitelja i svih žrtava ugrađeni u temelje hrvatske države obvezuju nas da gradimo bolju, uspješniju i prosperitetniju Hrvatsku. Usto, kao odgovor na zločine totalitarizama nastale su i naše humanističke vrijednosti i temeljna ljudska prava na kojima je sazdana demokratska Europa, zajednica mira, suživota i razvoja, kojoj danas pripadamo.

Stoga u okolnostima kada je ruski režim pogazio mir, sigurnost i suverena prava ukrajinskog naroda, kada su temeljna ljudska prava i načela međunarodnog prava grubo prekršena, Hrvatska nedvosmisleno stoji uz Ukrajinu. Ne zaboravljajući da smo i sami bili žrtve agresije, nastavljamo joj pomagati na svaki mogući način kako bi obranila svoju slobodu, svoj narod i svoj teritorij. Osim toga, u Ukrajini se danas štiti sigurnost Europe i međunarodni poredak utemeljen na pravu, na nepovredivosti granica i na mirnom rješavanju sporova.

Kao slobodna, suverena i demokratska država, članica Europske unije i NATO saveza, europodručja i Schengenskog prostora, Hrvatska je ustrajna u daljnjem izgrađivanju uključivog, tolerantnog i razvijenog društva, u kojemu će svaki hrvatski građanin moći ostvarivati svoja ustavom i zakonom zajamčena prava.

Jadrolinija

Pošaljite vijest