Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Obilježavanje Dana židovske kulture u Rijeci

S ciljem predstavljana židovske kulture i tradicije, u riječkoj Sinagogi prigodnim programom obilježen je Dan židovske kulture u Rijeci.

Europski Dan židovske kulture i baštine je manifestacija koja se održava prve nedjelje u rujnu od 2000. godine. Obilježavanje manifestacije koordinira udruga European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage, a program se odvija pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Organizacijom ove manifestacijom „otvoriti vrata“ židovskih mjesta, kako bi se građani upoznali s tradicijama i običajima Židova, sinagogama, židovskim muzejima, povijesnom, umjetničkom i arhitektonskom baštinom europskih Židova.

Dobrodošlicu u Riječkoj sinagogi poželjeli su predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl i koordinatorica programa Rina Brumini, koja je naglasila kako je židovska zajednica u Rijeci broji oko 150 članova i vrlo je aktivna.

U ime Grada Rijeke pozdrave je uputila zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, zahvalivši se Židovskoj općini Rijeka na pokretanju ove inicijative koju Grad prati i podržava od njezinih samih početaka.

„Ovo je prilika da zajedno istražimo bogatstvo i doprinos židovske kulture i baštine našem društvu te da se prisjetimo važnih trenutaka i povijesti židovske zajednice u Rijeci. Židovska je općina iznimno aktivna te svima nama, kroz kvalitetne edukativne, glazbene i gastronomske programe, nastoji predstaviti i približiti židovsku kulturu i baštinu“, kazala je Krpan, naglasivši kako je židovska kultura bila je i ostala važan dio identiteta našega grada, koji nastoji očuvati svo bogatstvo i raznolikost običaja, jezika, vjera i posebnosti svih naših sugrađana.

Dani židovske kulture u Rijeci održavaju se šestu godinu, a u sklopu programa u prostoru Sinagoge postavljena je izložba „Audio formacije“ udruge Interinova te likovna izložba „Zlatni danci“ uz susret s umjetnicom Melitom Kraus te predavanje.

Program otvaranja Dana židovske kulture obogatio je nastup zbora „Fratellanza“ Zajednice Talijana Rijeka pod ravnanjem maestri Ariane Bossi i Glorije Segnan te uz klavirsku pratnju maestre Vjere Lukšić.

U gastronomskom kutku posjetitelji su imali priliku kušati slatke i slane delicije židovske kuhinje.

Izložbe otvorene u Sinagogi u sklopu manifestacije mogu se razgledati u vremenu od 3. do 18. rujna od 14:30 do 18 sati.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest