Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

NZZJZ PGŽ obilježio Svjetski dan hepatitisa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa, u srijedu, 26. srpnja, Nastavni zavod za javno zdravstvo održao je već tradicionalnu konferenciju za medije kojoj su prisustvovali Andrea Petaros Šuran, dr.med. spec. epidemiologije, zamjenica voditelja Odjela za epidemiologiju zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti, Irena Slavuljica, dr.med., izv.prof.dr.sc., predstojnica Klinike za infektologiju KBC Rijeka, Aleksandra Marković, dipl.teolog, predsjednica Udruge Hepatos Rijeka te Renato Prnjak, član Udruge Hepatos Rijeka.

Svake godine, Svjetska zdravstvena organizacija pokreće kampanju s prigodnim sloganom, a ovogodišnji glasi “Jedan život, jedna jetra”. S obzirom na to da virusni hepatitisi i dalje predstavljaju važan javnozdravstveni problem, glavni cilj Svjetske zdravstvene organizacije je eliminacija virusnih hepatitisa i smanjenje novih infekcija za 90% do 2030. godine.

“To je veliki zadatak koji se može postići edukacijom, testiranjem, prevencijom. Ono što mi kao Zavod nudimo već dugi niz godina je Centar za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV, hepatitis B i C koji djeluje od 2004. godine, u kojem se svake godine prosječno testira od 250 do 400 ljudi”, objasnila je Andrea Petaros Šuran.

Do srpnja 2023. ukupno su testirane 153 osobe, među kojima nitko nije bio pozitivan na hepatitis B, dok je samo jedna osoba bila pozitivna na hepatitis C. Osim u Zavodu, testiranja se provode u Udruzi Hepatos. Udruga, pored besplatnog i anonimnog testiranja, nudi savjetovanje i psihosocijalnu podršku oboljelima.

“Od 2010. godine do danas u Udruzi je testirano 1712 osoba, od kojih je njih 83 poslano na daljnju liječničku obradu u KBC Rijeka. Osim u prostoru udruge, vršimo i akcije terenskih testiranja. U tom periodu smo od 2010. imali 52 terenske akcije testiranja, a svako toliko zainteresiranima omogućujemo i pregled jetre, odnosno elastografiju jetre”, kazala je Aleksandra Marković.

Hepatitis B i C najčešći su oblici hepatitisa, a nerijetko se javljaju bez klinički manifestacija, odnosno simptomi su blagi, nespecifični ili u potpunosti izostaju. Prelaskom u neprepoznatu kroničnu bolest mogu napredovati i dovesti do kroničnog oštećenja jetre, ciroze, karcinoma i zatajivanja jetre. Stoga je neizmjerno važno postaviti pravovremenu dijagnozu.

“Posljednjih desetak godina učinjen je strahovit iskorak u dijagnostici i liječenju virusnih hepatitisa. Najimpresivniji su rezultati u liječenju hepatitisa C. Naime, od 2015. godine u našoj zemlji je dostupna nova skupina lijekova, direktno djelujući antivirusni lijekovi, kojima se u više od 97% bolesnika postiže kompletno izlječenje. Time se zaustavlja progresija i sprječavaju komplikacije bolesti”, objasnila je Irena Slavuljica.

Tijekom ovog tjedna, testiranja su omogućena svakodnevno od 13:00 do 15:00 sati. Od ponedjeljka do srijede, testiranja će se provoditi u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, dok će u četvrtak i petak biti organizirana u prostorima Udruge Hepatos Rijeka.

Jadrolinija

Pošaljite vijest