Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

NZZJZ PGŽ izdao upozorenje na visoke koncentracije peludi u zraku

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije upozorava na visoke koncentracije peludi korova u zraku zabilježene na alergijskim semaforima u Rijeci, Crikvenici i Velom Lošinju, odnosno u sklopu redovnog monitoringa razine peludnih zrnaca, čije je vrijednosti moguće pratiti na internetskoj stranici NZZJZ PGŽ.

Alergijski semafor trenutno pokazuje visoke koncentracije peludi crkvine i umjerene koncentracije peludi ambrozije – jedne od najjače alergenih korovnih biljaka čija je sezona cvjetanja u punom jeku što izaziva mnogobrojne zdravstvene tegobe kod osoba alergičnih na pelud.

NZZJZ PGŽ savjetuje građanima da nipošto ne uklanjaju biljke ambrozije u vrijeme cvjetanja jer se tako povećava otpuštanje peludnih zrnaca u zrak, već je to uputno učiniti prije cvjetanja biljke kako bi se maksimalno smanjio rizik od povećanja koncentracije peludi u zraku.

NZZJZ PGŽ osobama alergičnima na pelud te osobama koje sumnjaju da bi mogle biti alergične savjetuje da svakako naprave testiranje na alergene, redovito uzimaju propisanu terapiju i redovito prate informacije o koncentraciji peludi na alergijskom semaforu kako bi na vrijeme mogli poduzeti preventivne mjere zaštite.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest