Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Novi jaslički kapaciteti u gradskim dječjim vrtićima

S ciljem dodatnog povećanja jasličkih kapaciteta u predškolskim ustanovama Grada Rijeke, u tijeku su radovi na preuređenju više prostora u postojećim objektima i njihova prenamjena u jaslice koje će djelovati u okviru ustanova Grada Rijeke – Dječji vrtić More i Dječji vrtić Sušak.

Novi jaslički kapaciteti uređuju se u prostoru Osnovne škole Nikola Tesla i Područnoj školi Orehovica te u prostoru vrtića Galeb na Donjoj Vežici. Nove jaslice u OŠ Nikola Tesla djelovat će u sklopu Dječjeg vrtića More, a novouređeni prostori na Orehovici i u vrtiću Galeb djelovat će u sklopu Dječjeg vrtića Sušak. Radovi koji uključuju uređenje jasličkih kapaciteta, ali i dodatne radove prilagodbe zgrada osnovnih škola za potrebe učenika, ukupno su vrijedni 147 tisuća eura.

U nove kapacitete bit će upisano ukupno 64 djece jasličke dobi, a predviđa se da će početak rada novih vrtićkih skupina biti u prvoj polovici listopada.

„Tijekom protekle dvije pedagoške godine uloženi su veliki napori u osiguravanju novih mjesta u riječkim vrtićima, posebice u jasličkim skupinama. Prije dvije godine otvoreno je 12 novih odgojno-obrazovnih skupina u riječkim vrtićima, a prošle godine njih još šest, među ostalim i u novom uređenom vrtiću Baredice. Ukupno je na taj način zbrinuto oko 140 mališana. Time smo postigli cilj RH, da gotovo i nemamo neupisane vrtićke djece, no ono što nam i dalje predstavlja izazov je nedostatak jasličkih kapaciteta.

Poznato je da je u visokoj fazi pripreme izgradnja novog vrtića na Krnjevu kojeg Grad Rijeka realizira u suradnji s Talijanskom unijom, no isto tako poznato je da takve pripreme traju, a mi nismo željeli čekati, jer i samo jedno novootvoreno mjesto jednoj će riječkoj obitelji olakšati život“, kazala je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, zahvalivši se ravnateljicama osnovnih škola Nikola Tesla i Centar na ustupanju prostora za otvaranje novih jasličkih kapaciteta.

Zamjenica gradonačelnika Krpan je naglasila da trenutno ne postoje konačne brojke o broju neupisane djece jasličke dobi, budući da se neka djeca nalaze na listama u više vrtića te će konačne brojke biti poznate tek nakon što roditelji uplate prvu akontaciju.

„Imali smo sastanke i s ravnateljicama naših vrtića i s predsjednicima upravnih vijeća  vrtića. Složili smo se da upisni postupak predugo traje. Stoga ćemo tijekom listopada osnovati radnu skupinu koja će se baviti tom problematikom jer smatramo da ovakav upisni postupak nije dobar“, poručila je zamjenica Krpan.

Prema posljednjim podacima, radi se o 198 neupisane djece jasličke dobi s prvenstvom upisa. S novim jasličkim kapacitetima koji će biti otvoreni u listopadu, ali i zbog upisa u privatne vrtiće uz subvenciju Grada te korištenja usluga registriranih dadilja uz subvenciju Grada, kazala je zamjenica Krpan, procjenjuje se da bi se ta brojka mogla smanjiti na 100-tinjak djece neupisane djece jasličke dobi s prvenstvom upisa.

Naime, zbrinjavanje predškolske djece osim otvaranjem dodatnih kapaciteta Grad Rijeka realizira i kroz sufinanciranje drugih oblika skrbi za naše najmlađe sugrađane.

„Tako smo prošle godine krenuli sa sufinanciranjem čuvanja djece kod registriranih dadilja i to pravo građani Rijeke mogu ostvariti za djecu od 6 mjeseci do polaska u osnovnu školu, no prvenstveno se odnosi na jasličku dob djece, starosti od šest mjeseci do tri godine. Također, kako bi što veći broj djece bio obuhvaćen programom predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi djece rane i predškolske dobi, Grad Rijeka sufinancira i rad privatnih vrtića u Rijeci te smještaj djece u vrtiće na području drugih gradova“, kazao je zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, napomenuvši da su dječji vrtići drugih osnivača najavili otvaranje dodatnih kapaciteta u toku nove pedagoške godine, čija bi realizacija značila upis još oko 65 djece.

Otvaranjem novih jasličkih skupina bit će zaposleno dodatnih 18 osoba (14 odgajatelja ili odgajateljica i te četiri osobe koje će obavljati poslove kuhanja i čišćenja). Ravnateljica Dječjeg vrtića More Jasna Crnčić i ravnateljica Dječjeg vrtića Sušak Vlatka Miletić istaknule su kako će vrlo skoro biti raspisani natječaji za zapošljavanje novih odgajateljica te pomoćnih kuharica i spremačica. Zamjenica gradonačelnika podsjetila je kako su nakon kolektivnih pregovora povećana materijalna prava zaposlenika u gradskim vrtićkim ustanovama Rijeka, Sušak i More. Ovim povećanjem plaće zaposlenih u dječjim vrtićima kojima je Grad Rijeka osnivač izjednačena su s plaćama zaposlenika u osnovnim školama.

Predstavljanju novih jasličkih kapaciteta prisustvovali su i privremena pročelnica Upravni odgoj za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Vlasta Linić, voditelj Odsjeka za gradnju i održavanje objekata javne, poslovne i stambene namjene u Upravnom odjelu za gradsku imovinu Dejan Blažić, ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera-Mrakovčić i ravnateljica OŠ Centar Tina Bošković Sertić.

Jadrolinija

Pošaljite vijest