Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Nebo drugi najbolji restoran u Hrvatskoj, Srdoč među pet najboljih chefova

Specijalizirani portal Kult Plave kamenice i ove je godine proveo Izbor za restoran godine i Izbor za chefa godine.

Restoran i chefa godine biraju profesionalci iz hrvatske restoranske industrije: chefovi, investitori, restoranski menadžeri i novinari.

Nebo – drugi najbolji restoran u Hrvatskoj

“Lani je pobjedniku izbora za Restoran godine bilo dovoljno 110 bodova za trijumf. Ove je godine 138 bodova bilo dovoljno tek za drugo mjesto. Ove se godine na naš poziv za glasanje odazvao rekordan broj profesionalaca iz restoranske industrije, njih pedesetak, pa je tako i ukupni zbroj glasova bio veći. No, 138 bodova definitivno je impresivan rezultat. Koji precizno odražava dosege riječkog Neba.

Nebo chefa Denija Srdoča, jedinog hrvatskog kuhara koji je osvojio Michelinove zvjezdice u dva restorana, može se pohvaliti sljedećim prednostima. Riječ je o restoranu s najuzbudljivijom atmosferom i najatraktivnijim uređenjem interijera na cijelom sjevernom Jadranu. Radi se o restoranu s gotovo perfektnim servisom. Riječ je o restoranu s jednom do najdubljih i najkompetentnijih vinskih karti u zemlji. Radi se o restoranu koji, zapravo, nije skup za svoj rang kvalitete: u studenom 2022. veći degustacijski meni koštao je oko 950 kuna, što Nebo ne svrstava među deset najskupljih fine dining restorana u Hrvatskoj. Što, opet, znači da Nebo predstavlja dobru vrijednost za novac.

Riječ je, najvažnije, o restoranu s ultimativno ambicioznim gastronomskim konceptom: Deni Srdoč želi u Nebu prezentirati tipične sastojke i moderne verzije tradicijskih jela iz cijele Hrvatske. Nitko dosad nije pokušao ništa slično. Deni Srdoč mapira novu hrvatsku gastronomiju. Naravno, gospodin Srdoč odlično kuha: većina jela na njegovim menijima jako su užitna i šarmantna, dok su vjerojatno sva jela tehnički besprijekorna. Nebo se nalazi na najvišem katu hotela Hilton Costabella, na izlazu iz Rijeke prema Opatiji.”

Srdoč – peti najbolji chef u Hrvatskoj

“Deni Srdoč jedini je hrvatski chef koji je dvaput osvojio Michelinovu zvjezdicu; prvi put u Dragi di Lovrana, a drugi put u Nebu, i to samo nekoliko mjeseci poslije otvaranja restorana. Deni Srdoč prije četiri godine predstavljao je Hrvatsku na polufinalnom natjecanju za S.Pellegrino Young Chef, održanom u Milanu.

Deni Srdoč sve je to postigao do tridesete godine. Dapače, prvu je zvjezdicu dobio sa 27. Deni Srdoč, porijeklom s Krka, kuhati je počeo u obiteljskoj konobi. U Dragi di Lovrana dugo je vremena radio kao sous chef, da bi zatim preuzeo i bitno promijenio taj restoran na fantastičnoj lokaciji. Usput govoreći, zaista ne znamo što su vlasnici Drage di Lovrana mislili kad su mu dopustili da ode: tako talentirani, profesionalni i mladi chef puno je veći potencijalni kapital od cijele njihove zgrade, no proći će očigledno još dosta vremena da bi mnogi hrvatski ugostitelji i hotelijeri razumjeli stvarnu globalnu privlačnost i vrijednost visoke gastronomije.

Deni Srdoč odlučio je u Nebu proširiti koncept lokalnog i sezonskoh kuhanja na cijelu Hrvatsku, što znači da su sve hrvatske regije zastupljene ili tipičnim sastojcima ili modernom, fine dining verzijama tradicijskih jela. Sadašnji Srdočev koncept logičan je i napredan, ali ga je iznimno komplicirano realizirati. Osim što sjajno kuha, Deni Srdoč je u Nebu izrastao u vrhunskog restoratera: Nebo je lokal s najspektakularnijom atmosferom na cijelom Kvarneru, i s gotovo savršenim servisom po višim međunarodnim standardima. Deni Srdoč svakako spada među ključne protagoniste hrvatske restoranske industrije.”

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest