Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Nakon Gorskog kotara dodijeljene potpore poduzetnicima za ostala ruralna područja županije

Nakon prošlotjedne dodjele Ugovora poduzetnicima iz Gorskog kotara, u sjedištu Primorsko-goranske županije održana je podjela ugovora temeljem Javnog poziva poduzetnicima za dodjelu potpora male vrijednosti iz „Programa mjera za razvoj poduzetništva Primorsko-goranske županije za razdoblje 2022. – 2025.“ u 2023. godini s ostatka ruralnog područja županije. Župan Zlatko Komadina i pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban uručili su ugovore za 29 poduzetnika vrijedne 134.968,98 eura.

Za provedbu ovih mjera Proračunom za 2023.g. osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 827.084,97 eura od čega je 400.000,00 eura predviđeno za poduzetnike iz Gorskog kotara, a ostali iznos 427.084,97 eura za poduzetnike s ostatka ruralnog područja.

“Zahvaljujem svima što poslujete, jer poduzetništvo zapošljava ljude koji stvaraju BDP, stvaraju sredstva za javne usluge i javni sektor. Kroz poreze na dodanu vrijednost, poreze na dobit i dohodak, pune se naši proračuni kojima servisiramo javnu uslugu – školstvo, zdravstvo, ceste, rive i ostalo. Kroz ovaj program željeli smo manje poduzetnike potaknuti da održe svoju djelatnost. Ovaj program smo razvili kao program za ruralna područja, međutim mislim da ćemo od idućeg kruga, jer imamo još neiskorištenih sredstava, uključiti i grad Rijeku”, rekao je župan Komadina.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban informirala je poduzetnika o samim mjerama programa. Istaknula je kako je ostao dio neiskorištenih sredstava za koje je u planu raspisivanje drugog kruga Javnog poziva u rujnu, a u kojem će dosadašnje mjere biti proširene.

U ime poduzetnika na dodjeli potpore zahvalio se Domagoj Kurtović.

Ukupno su zaprimljene 72 prijave od čega su 34 prijave bile s područja Gorskog kotara i 38 prijava s ostalog ruralnog područja. Nakon pregleda svih prijava, prihvatljivih je 52 (23 –Gorski kotar i 29–ostalo ruralno područje). S obzirom da nisu iskorištena sva proračunom predviđena sredstva, u planu je i drugi krug javnog poziva.

Kreiranjem i provedbom ovog Programa potiče se ravnomjeran i održiv razvoj poduzetništva Primorsko-goranske županije, gospodarski rast usmjeren na podizanje produktivnosti i atraktivno poslovno okruženje za zapošljavanje, rast i ulaganja te razvoj mikroregija aktiviranjem razvojnih potencijala.

Potpore su dodijeljene za mjere: sufinanciranje troškova opreme – prerađivačke djelatnosti, poticanje energetske učinkovitosti i potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima- potpore poduzetnicima početnicima koji prvi put otvaraju obrt ili trgovačko društvo (Gorski kotar i otoci).

Korisnici mjera su poduzetnici registrirani u Republici Hrvatskoj odnosno mikro i mali subjekti malog gospodarstva sukladno važećem Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva i to: d.o.o., j.d.o.o., obrti i zadruge u 100% privatnom vlasništvu koji imaju registrirano sjedište te se aktivnost ulaganja provodi na području Primorsko-goranske županije. Prijavitelji moraju imati minimalno jednu zaposlenu osobu (uključuje se i samozapošljavanje) na puno radno vrijeme od 1. siječnja 2023. godine, tj. za mjeru 5.1. od otvaranja obrta/trgovačkog društva ako je otvoren u 2023. godini.

Za sve Mjere iz ovog Javnog poziva prihvatljivi su troškovi nastali nakon 1. siječnja 2023. godine pa do prijave na Javni poziv. Prilikom odabira prednost imaju početnici, žene poduzetnice, mladi poduzetnici te mikro poduzetnici.

Jadrolinija

Pošaljite vijest