Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Najavljena izgradnja centralne školske kuhinje koja će opskrbljivati sve osječke škole i vrtiće

Nova nastavna godina počela je u ponedjeljak za 7291 učenika osječkih osnovnih škola. Tim su povodom gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam posjetili Osnovnu školu Mladost, koja sudjeluje u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave, te učenicima, roditeljima i zaposlenima u školskim ustanovama zaželjeli uspješnu školsku 2023./24. godinu.

Govoreći o cjelodnevnoj školi ministar Fuchs rekao je kako će se program provoditi kroz četiri godine te svake godine evaluirati i korigirati, dok će se u međuvremenu izgraditi infrastrukturni kapaciteti tako da sve škole u Hrvatskoj do 2027. godine prijeđu na jednosmjensku nastavu.

“Sve škole imat će jednake standarde učionica, dnevnih boravaka, kuhinja i ostalih prostora. Na raspolaganju stoji preko milijardu i pol eura kroz beskamatni zajam. Iz tog dijela gradit će se preko 600 školskih objekata i oko 450 sportskih dvorana, sveukupno preko 1200 infrastrukturnih objekata u osnovnom školstvu”, rekao je ministar i dodao da će rasti i kapaciteti za smještaj vrtićke djece.

“U ovoj reformi zamislili smo da sva djeca obvezno pohađaju predškolski odgoj i da će s predznanjem nastavljati školovanje u prvom razredu pa nadalje. U ovakvom okviru cjelodnevne škole djeca su zbrinuta do 14, najkasnije do 14.30 sati, to je obvezni dio nastave. Iza toga, onaj tko želi može nastaviti u osmišljenom programu različitih aktivnosti. Nakon ručka idu kući neopterećeni i druže se sa svojim vršnjacima i obiteljima”, istaknuo je ministar Fuchs i napomenuo da je u eksperimentalnoj školi za roditelje sve besplatno, od udžbenika, materijala, obroka i prijevoza.

Osječki gradonačelnik Radić izvijestio je kako je Grad Osijek osnivač 20 osnovnih škola, od čega dvije sudjeluju u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, a 10 ih već radi u jednoj smjeni.

“Mi smo već pripremili projektnu dokumentaciju za proširenje i preostalih 10 škola tako da i one prijeđu na jednosmjensku nastavu te čekamo natječaj na koji ćemo se prijaviti. Dosad smo imali i besplatan školski obrok za sve učenike, što je ove godine preuzela država. Prošle godine s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo osmislili smo zdravi jelovnik za naše učenike”, kazao je gradonačelnik i dodao da će Grad izgraditi centralnu školsku kuhinju koja će obrocima opskrbljivati sve osnovne škole i vrtiće s područja grada, za što je već spremna projektna dokumentacija.

“Ove godine, kroz projekt Osigurajmo im jednakost 7, imat ćemo 120 pomoćnika u nastavi, i jedan smo od rijetkih gradova koji ima pomoćnike i u dječjim vrtićima, njih 35. Nastavit ćemo i dalje ulagati u naše školstvo”, poručio je gradonačelnik Radić.

Zamjenik župana Miletić istaknuo je kako je Osječko-baranjska županija osnivač 53 osnovnih škola i 20 srednjih škola te podsjetio kako je projekt besplatnog školskog obroka krenuo upravo iz Osječko-baranjske županije još 2017. godine.

“U našoj županiji ukupno je 13 škola uključeno u projekt cjelodnevne škole. Dobro je da se djeci osim infrastrukture omogući i visok standard učenja. Osječko-baranjska županija i dalje će maksimalno podupirati sve dobre projekte, a pred izgradnjom je i Regionalni znanstveni centar Panonske hrvatske gdje je naglasak na radu s darovitom i talentiranom djecom”, kazao je zamjenik župana Miletić.

Direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam naglasio je kako Svjetska banka podupire Vladu RH u eksperimentalnom programu te da je bila uključena u njegovu pripremu, što čini, izvijestio je, i u drugim dijelovima svijeta.

Ravnatelj Osnovne škole Mladost Josip Jukić rekao je da je priprema za cjelodnevnu školu bila teška i da se ne bi mogla provesti bez učitelja, stručnih suradnika, tehničkog i administrativnog osoblja.

“Našim učenicima smo omogućili nekakav minimalni dio što se tiče opremljenosti, koja je i do sada bila dobra jer smo prijašnjih godina sudjelovali u nizu projekata. Ali kada budemo realizirali veliku javnu nabavu od 400.000 EUR koliko nam je ministarstvo dodijelilo, smatram da će ova škola biti uistinu jedna suvremena škola”, ustvrdio je Jukić, dodavši da će trećinu toga iznosa utrošiti za renoviranje dijela zgrade, trećinu za opremanje kabineta i izvođenje nastave, a trećinu za vanjske terene.

Gradonačelnik Radić i ministar Fuchs obišli su tijekom dana i radove na izgradnji dječjeg vrtića u Tenji, za koje su sredstva osigurana iz NPOO-a.

Jadrolinija

Pošaljite vijest