Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Najavljen program 22. Festivala znanosti – ovogodišnja glavna tema je „Inteligencija“

U Gradskoj knjižnici Rijeka najavljen je program ovogodišnjeg, 22. Festivala znanosti koji će se održati od 22. do 27. travnja. Ova nacionalna manifestacija koja za cilj ima popularizaciju znanosti, ove se godine održava pod krovnom temom „Inteligencija“.

U Gradskoj knjižnici Rijeka najavljen je program ovogodišnjeg, 22. Festivala znanosti koji će se održati od 22. do 27. travnja. Ova nacionalna manifestacija koja za cilj ima popularizaciju znanosti, ove se godine održava pod krovnom temom „Inteligencija“.

Program Festivala znanosti u Rijeci donosi više od 100 događanja koja će se održavati na više od 30 različitih lokacija. Oganizatori su i ove godine Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci, Sveučilište u Rijeci i Udruga Zlatni rez, uz suorganizatore Prirodoslovni muzej Rijeka, Gradsku knjižnicu Rijeka, Udrugu za razvoj visokoga školstva Universitas, Zakladu Sveučilišta u Rijeci te pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Tijekom tjedan dana trajanja festivala održat će se brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe i brojni drugi programi za sve generacije, od onih najmlađih pa sve do osoba starije životne dobi.

Ove godine novitet- program “Znanost u svakodnevici”

Kako je istaknula članica Organizacijskog odbora Festivala Bojana Ćulum Ilić, motivacije i inspiracije ne manjka niti nakon 22 godine održavanja manifestacije. „Zadovoljstvo mi je što će se veliki dio programa ove godine održati u Art kvart Benčiću, idealnoj lokaciji za ovakvu vrstu manifestacije koja nam pruža razne mogućnosti. Primjerice, u novoj zgradi Gradske knjižnice Rijeka održavat će se brojna znanstveno-popularna predavanja za odrasle, a istovremeno će se u Dječjoj kući odvijati radionice za djecu. To znači da roditelji mogu doći poslušati predavanje, dok njihova djeca u sigurnim rukama sudjeluju na nekoj od radionica. Ove godine uveli smo i jedan novitet, program koji smo nazvali „Znanost u svakodnevici“, a riječ je o nizu predavanja kojima želimo popularizirati primijenjenu znanost, odnosno saznati kako rezultati znanstvenih istraživanja koriste ljudima u njihovoj struci, u svakodnevnom životu“, rekla je Ćulum Ilić i dodala kako će otvorenje Festivala znanosti biti u ponedjeljak, 22. travnja u 11 sati u Dječjoj kući nakon čega će se u Dvorani susreta Gradske knjižnice Rijeka održati tribina u organizaciji udruge Universitas „Kada će roboti imati visoku emocionalnu inteligenciju?“ s početkom u 12 sati.

Javna popularna predavanja održavat će se u popodnevnim satima u Gradskoj knjižnici Rijeka, a valja istaknuti kako će se predavanja moći pratiti i uživo na YouTube kanalu Festivala znanosti. Na istome će kanalu ostati i snimke predavanja.

Prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci Gordan Jelenić istaknuo je kako Sveučilište u Rijeci popularizaciju znanosti vidi kao izuzetno važan posao. „Znanost je važna karika u unaprjeđenju našeg života i važan je dio života nas na Sveučilištu. Našu instituciju vidimo kao mjesto na kojem se znanost provodi za potrebe društva i drago mi je što sudjelujemo u organizaciji ove manifestacije od samih početaka“, rekao je Jelenić i dodao kako je Rijeka jedini grad u Hrvatskoj u kojem se manifestacija bez prekida odvija 22 godine. „Jedini smo grad koji smo program proveli i u vrijeme pandemije korona virusa, kada je Festival održan u virtualnom obliku“.

Program je namijenjen svim generacijama

Potporu Festivalu od samih početaka pruža i Grad Rijeka, a kako je istaknula Lana Golob ispred Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke, program je namijenjen svim generacijama. „Grad Rijeka ponosni je pokrovitelj Festivala znanosti i prilika je to da zajedničkim snagama doprinosimo promoviranju znanosti, da je približimo svim građanima, da zajedno gradimo naš grad kao grad znanja. Pozivam stoga svih, i one velike i one naše najmlađe da posjete programe, da istražuju, da nauče nešto novo, da slušaju i raspravljaju. Vjerujem da svatko može pronaći nešto za sebe“, rekla je Golob.

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković istaknuo je kako se ostvaruje njegova prošlogodišnja želja, da se program Festivala ove godine velikim dijelom održava u novoj zgradi knjižnice. „Pred nama je treći Festival znanosti koji se održava u Art kvartu, a po prvi puta i mi mu možemo otvoriti svoja vrata. Art kvart je postao prirodno središte ovakvih događanja. Proteklog vikenda smo ovdje imali STEAM piknik, ovoga tjedan u tijeku je Tjedan dobre dječje knjige, a nastavljamo s Festivalom znanosti. To je nešto što me izrazito veseli i pridružujem se pozivu svim građanima da prouče program i pronađu nešto za sebe“, pozvao je Cvjetković.

I ove godine za vrijeme trajanja manifestacije održat će se i „Znanost na Korzu“, svakoga dana između 12 i 14 sati na Korzu će se izvoditi razni programi i eksperimenti, a Festival i ove godine nastavlja s provedbom nekih već poznatih programa, pa tako sudjeluju i brojne sastavnice riječkog Sveučilišta koje će tijekom idućeg tjedna imati svoje Dane otvorenih vrata, a održat će se i programi „Vrtići za vrtiće“ i „Škole za škole“ u kojima će sudjelovati 15 vrtića i 15 osnovnih i srednjih škola s područja cijele Primorsko-goranske županije.

Detaljan program ovogodišnjeg Festivala znanosti dostupan je na web stranici https://festivalznanosti.uniri.hr/2024/.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest