Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Najavljen ovogodišnji Jerry Ricks Blues Festival, u goste dolaze izvođači iz svih dijelova svijeta

U inspirativnom ambijentu Art caffea u Kastvu sinoć je održana večer obojena bluesom s mislima na našeg Črnog Kastavca – Jerryja Ricksa. Uz predstavljanje ovogodišnjeg programa Jerry Ricks Blues Festivala koji je na rasporedu od 15. od 21. srpnja, svečanu notu druženju s medijima dao je Davor Bunčić, predsjednik udruge Hrvatske blues snage, koji je art direktorima JRBF-a, Damiru Haliliću Halu i Riccardu Staraju uručio nagrade za poseban doprinos hrvatskoj blues sceni povodom organizacije Jerry Ricks Blues Festivala.

– Izuzetna mi je čas biti u Kastvu da izrazim divljenje i poštovanje prema ljudima koji rade ovako jednu izuzetnu stvar već godinama s ciljem da se održi naša scena blues glazbe na ovim prostorima. Imam tu čast i priliku da Halu i Riccardu uručim ove nagrade, kazao je Bunčić te dodao da je ovaj ‘festival tako daleko otišao da ga je zbija teško dostići’.

U nastavku tiskovne konferencije koju je moderirao direktor kastavske turističke zajednice Saša Brusić predstavljen je program koji su okupljenim medijima otkrili netom nagrađeni art direktori –  Damir Halilić Hal i Riccardo Staraj.

– Program je i ove godine jako dobar, a u goste nam dolaze izvođači iz svih dijelova svijeta. Festival otvaramo 15. srpnja u Kastvu i Klani Jerry Rick’s Off programom. Pod ložun će glazbenu radionicu održati Krissy Matthews Acoustic Show iz Velike Britanije, dok će na klanjskoj Gradine zasvirati hrvatske gitarističke legende Vedran Božić i Branko Bogunović Pif & Rock Masters. Dan kasnije spuštamo se u Matulje, gdje će nam na Štacionu nastupiti Max Dega Band iz Švicarske te Krissy Matthews Band iz Velike Britanije. 17. srpnja smo u Iki, a publici će se predstaviti Max Dega Session te američki Kelly Zirbes Session uz goste Tomislava Golubana i Riccarda Staraja. Istog dana, Pod ložun na rasporedu je radionica i koncert ‘Povijest i stilovi bluesa uz instrumente’ koju će publici prezentirati Boris Hrepić Hrepa i Sunnysidersi. Domaće snage predstavljat će Love Runners Band koji će 18. srpnja u Lovranu nastupiti uz Kelly’s Lot iz Sjedinjenih Američkih Država feat. Tomislav Goluban. Na rivi u Mošćeničkoj Dragi, 19. srpnja publiku očekuju čak tri izvođača – slovačko – češko – austrijska kombinacija Petra Bornerova Band & Gwyn Ashton te Amerikanka Katie Henry s bandom. Mike Sponza Big Band te Erja Lyytinnen Band, odnosno talijansko – finska kombinacija prodrmat će Crekvinu 20. srpnja, dok je završnica festivala zakazana za 21. srpnja na maloj Ljetnoj pozornici uz slovačko – češki WBAND te Charlie And The Superbad News feat. Sir Waldo Weathers na saksofonu za kojeg vrijedi istaknuti da je bio dugogodišnji saksofonist legendarnog kralja funka – James Browna. Također, htio bih se zahvaliti svim sponzorima, načelnicima, turističkim zajednicama,  medijima i brojnim institucijama koje nas podržavaju. Posebno bi se zahvalio Mateju obzirom da se ja kao umjetnik i kao čovjek dobro osjećam u Kastvu. To je prijateljski grad s Mošćeničkom Dragom i zapravo je to prijateljstvo između mene i Hala te  Mateja rezultiralo spajanjem naša dva festivala. Naravno tu je i ekipa – Saša, Nikola, Robi i Igor – ne radimo festival sami već s ekipom koja zaista vrijedno radi svoje poslove te da se zato za Jerry Ricks Blues Festival može reći da je jedan od većih i značajnijih blues festivala u ovom dijelu Europe, istaknuo je Staraj.

Osvrt na kastavski dio festivala, ali i kriterije kako se biraju izvođači dao je Damir Halilić Hal.

– Program je i ove godine jedinstven, a listu sjajnih imena predvodi gitaristica i pjevačica iz Finske Erja Lyytinnen za koju je Carlos Santana kazao – ‘She’s the future’. Tome u prilog ide i činjenica da je radila s ljudima kao što su i Joe Bonamassa, otvarala je koncerte za Toma Jonesa kao i za Jennifer Batten, gitaristicu Michaela Jacksona. Uz nju i dugogodišnjeg prijatelja festivala Mikea Sponzu koji će nastupiti sa svojim big bandom, publiku na Crekvini očekuje visoko energični oktanski performance, najavio je Hal.

– Imamo zaista vrhunski program, provjerene ljude koji su dokazani. Mi se vodimo ustvari jednostavnim kriterijima – to je da izvođači većinom moraju imati diskografsku komponentu, znači mora imati nekako izdanje za relevantnu izdavačku kuću, da imaju koncertnu komponentu, da imaju u životopisu nekakvu nagradu ili da budu već nekako fantastični igrači, koji nemaju ništa od toga, ali su toliko dobri da ih naprosto moramo pozvati, istaknuo je Hal.

O značaju festivala govorio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac ima poseban odnos prema ovom festivalu.

– Još jednom čestitke našim laureatima i hvala gostima koji su stigli iz Zagreba da uveličaju ovu današnju tiskovnu konferenciju. Mi se uvijek tapšamo međusobno po ramenima što je dobro, ali kada nagrada dođe ovako izvana, onda je to stvarno potvrda mukotrpnog rada i nečeg što mi stvarno već jako, jako dugo radimo, a sve u čast našem Jerryju Ricksu – priči koja je stvarno predivna i koju se nadam da ćemo na ovaj način širiti još više u inozemstvo. Meni nema druge, nego opet se zahvalit cijelom timu koji radi na ovom projektu, svima koji sudjeluju i svim ovim najljepšim pozornicama na Kvarneru koje su nam na raspolaganju za ovaj festival. Imena koja dolaze su svake godine sve reprezentativnija, sve aktualnija zahvaljujući našim art direktorima koji s visokom dozom kriterija odabiru izvođače koji će nastupati. Uvijek veseli da ima jako puno onih koji bi se rado vratili, koji bih htjeli zasvirati ili podržati festival kao publika. Još jednom čestitke na organizaciji te upućujem poziv, stvarno svima da tih dana zajedno s blues karavanom obiđu, ja bih rekao, jedno od ljepših dijelova Hrvatske.

Osim glazbene fuzije, festival se ponosi činjenicom da objedinjuje i brojne općine i gradove na našem području, koji zajednički tvore jedinstven kulturno turistički proizvod. Jedna od općina koja je dio blues karavane je i Klana  gdje bendovi i publika imaju priliku svirati na jedinstvenoj povijesnoj gradini.

– Mislim da smo najjači u Hrvatskoj po pitanju organizacije blues festivala i to zahvaljujući Halu i Riccardu. Uz njih dvojicu zahvala ide i Mateju. Njih troje su  zapravo općinu Klana uključili u ovaj blues festival još 2019. Budući da se ovaj festival održava većinom na opatijskoj rivijeri te da se s Kastva lijepo vidim more, naša Klana nudi onaj šumski štih, što samo potvrđuje činjenicu da smo zeleno-plava županija, a takav je i naš Jerry Ricks blues festival koji fenomenalno spaja i zeleno i plavo, poručila je Željka Šarčević Grgić, načelnica općine Klana te uputila čestitke današnjim laureatima  na njihovom dugogodišnjem entuzijastičnom ulaganju u ovaj projekt.

Druženje je okončano prigodnom svirkom Bok Blues dua i Staraj & Sedlak dua uz poziv svim ljubiteljima bluesa i dobre glazbe da nikako ne propuste ovogodišnje izdanje Jerry Ricks Blues Festivala.

Jadrolinija

Pošaljite vijest