Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Na završnoj konferenciji predstavljeni rezultati projekta Kultura u pokretu – čitanjem do uključivog društva

Vukovarsko – srijemska županija, uz partnerstvo s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci te Gradom Vinkovcima, dio je projekta “Kultura u pokretu – čitanjem do uključivog društva”, ukupne vrijednosti 529.660,31 euro, financiranog 85% iz Europskog socijalnog fonda dok je ostatak od 15% nužnog nacionalnog udjela na sebe preuzelo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Na jučerašnjoj završnoj konferenciji predstavljeni su ciljevi i rezultati projekta, od kojih je glavni nabavka i opremanje novog vozila Bibliobusa pomoću kojeg se u mjesta na području županije koja nemaju stacionirane narodne knjižnice, dovoze knjige i uređaji za virtualnu stvarnost. „Na kraju smo jedne prekrasne priče, na završetku projekta Kultura u pokretu koji je trajao dvije godine. Realizirali smo ga u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vinkovcima, a moram se zahvaliti i Agenciji VIA te Marini Karačić koja je pisala projekt. Rezultati projekta su novo Bibliobusno vozilo koje će obilaziti sva mjesta naše županije koja nemaju knjižnicu. Uspješno smo proveli niz aktivnosti, a imamo kontinuitet od više od 17 godina Bibliobusne službe“, rekla je ravnateljica vinkovačke knjižnice Vedrana Lugić istaknuvši kako je interes iznimno velik.

Bibliobusna služba u našoj županiji funkcionira već 17 godina, staje na 71 lokaciju u 18 jedinica lokalne samouprave, a novo vozilo omogućilo je da pet tisuća knjiga obilazi i najudaljenije krajeve naše županije i omogući čitateljima pregršt naslova – od dječje literature, domaćih i stranih autora pa sve do popularnih znanstvenih djela. „Dolaskom novih tehnologija kod pojedinaca se smanjio interes za čitanjem knjiga, ali ovim projektom svima njima ponuđen je novi oblik učenja i prikupljanja znanja. Uz pomoć virtualnih naočala, oni najmlađi pa sve do ljudi u zrelim godinama, imaju priliku ući u neki novi svijet i dodatno upoznati svoju županiju kroz zanimljive činjenice. Bibliobus je rješenje problema u nizu manjih sredina koji nemaju stacioniranu knjižnicu. Riječ je o vrlo inovativnom rješenju, opremljenom najsuvremenijom tehnologijom. Djeca uživaju u ovakvom pristupu, čestitam svima koji su sudjelovali u projektu i smatram kako su korisnici itekako zadovoljni“, zaključio je župan.

Podsjetimo, cilj je projekta omogućiti izravno uključivanje pripadnika ciljanih skupna u društvo aktivnostima promocije i popularizacije kulture čitanja te aktivnosti uključenosti ciljanih skupina, osiguravanjem nastavka provedbe pokretne knjižnice.

Jadrolinija

Pošaljite vijest